1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Контролът на производителите на миди в ЕС не винаги отговаря на стандартите

Контролът на производителите на миди в ЕС не винаги отговаря на стандартите

В 15 държави е проверено отглеждането на двучерупчести мекотели, като миди и стриди

Някои национални системи за контрол на производителите на миди не отговарят на стандартите на Европейския съюз и рискуват здравето на потребителите, установява нов доклад на Европейската комисия. В 15 държави е проверено отглеждането на двучерупчести мекотели, като миди и стриди.
 
Събраните за консумация миди често натрупват микроорганизми и химически замърсители, за които Брюксел налага редовен мониторинг и строг контрол. Всички страни трябва да класифицират производствените зони в три категории - A, B или C - според степента на замърсяване с бактерията Ешерихия коли.
Черупчестите в зона А могат да се събират и търгуват директно, докато тези, от зоните B и C трябва да преминат през фази на пречистване с различна продължителност, за да се намали замърсяването. Само във Франция ежегодно се извършват по 4000 анализа от този тип.
В ЕС черупчестите от зони B и C са най-широко отглежданите и консумирани миди, като Организацията по прехрана и земеделие на ООН оценява пазара на 600 хиляди тона, от които 100 хиляди се внасят.
 
По отношение на биотоксините, които могат да се натрупват в мидите, средствата за контрол често не отговарят на изискванията по отношение на честотата и вида на изследваните токсини. Същото важи и за измерването на произвеждащия токсини планктон, посочват авторите на доклада.
В заключение се казва, че тези мерки за контрол може да не са достатъчни за защита на здравето на потребителите и се посочва, че поглъщането на сурови или лошо обработени мекотели може да доведе до заболявания като салмонелоза, хепатит А и гастроентерит. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.