1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Критика от страна на френски производители на сирене към системата Нутрискор

Критика от страна на френски производители на сирене към системата Нутрискор

Не се взима под внимание положителния ефект предизвикан от овчето мляко

Своето остро недоволство от системата Нутрискор изразиха производителите на френското синьо сирене Рокфор. Причината е, че според системата за оценка на хранителната стойност техният продукт е в червения край на скалата.
 
Така потребителите биха си помислили, че сиренето с характерната синя плесен е вредно за здравето, оплакват се производителите. В случай, че Европейският съюз въведе системата Нутрискор като задължителна, това ще доведе до рязък спад на техните продажби, предупреждават те и настояват Рокфор да бъде изваден от списъка с храни, оценявани по тази система. При нея продуктите получават многоцветно лого с буквен код, който показва ползите за здравето. Зеленият цвят и буквата А означават, че продуктът е полезен, а с Е и тъмночервен цвят се обозначават храни, съдържащи големи количества сол, мазнини или захар.
 
Макар че синьото сирене е солено и съдържа доста мазнини, консумацията му във Франция не надвишава 30 грама на ден на човек, което го изважда от минималните 100 грама, които се изискват, за да получи продуктът съответния етикет. Освен това Нутрискор не взима под внимание положителния ефект, предизвикан от овчето мляко, посочват производителите.
Всяка година в едноименния регион се произвеждат около 7 000 тона рокфор. От тях за износ отиват около 25 %, останалото количество се консумира в самата Франция. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.