1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Мария Габриел: Ще продължим да отстояваме българските интереси на пчеларския сектор в европейските институции

Мария Габриел: Ще продължим да отстояваме българските интереси на пчеларския сектор в европейските институции

Евродепутатът подчерта, че ще бъдат продължени усилията да се отстояват качеството на пчелните продукти

България е на челните места по качество на пчелната продукция, която е уникална и разнообразна, отговаряща на високи стандарти. Необходима е всеобхватна обща европейска политика за защита на сектора на пчеларството и е факт, че европейските институции отдавна са се ангажирали с проблема. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел във видео-обръщение към участниците в 11-ото международно изложение "Пчеларство 2013" в Плевен.

Евродепутатът  подчерта, че ще бъдат продължени усилията да се отстояват качеството на пчелните продукти и мястото на пчеларството в цялостната европейска политика. Тя припомни, че в края на януари в Комисията по земеделие и развитие на селските райони беше приета нейна поправка в доклада за директните плащания, отнасяща се до изработването на нова, финансирана с европейски средства схема за плащане на пчелно семейство в сектора на пчеларството. Също така беше прието и компромисно изменение по доклада за развитието на селските райони, включващо предложенията й за разширяване обхвата на националните програми на пчеларство. През месец март тези изменения и доклади предстои да бъдат гласувани в пленарна зала.

Секторът на пчеларството е на дневен ред в Европейската комисия, отбеляза евродепутатът Мария Габриел (ГЕРБ/ЕНП). Тя добави, че Комисията би могла да предприеме действия на равнище Европейски съюз срещу използването на определени пестициди, за да се опази здравето на пчелите, както и за строг контрол на износа на мед.

Плевенското изложение по пчеларство се превърна в едно от най-големите в Югоизточна Европа. През тази година в него участваха над 130 представители от 20 държави от пет континента.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.