1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Между 4.80 и 6 лева за килограм пресен шаран в Шумен

Между 4.80 и 6 лева за килограм пресен шаран в Шумен

Традиционно шаранът е най-търсената риба в навечерието на Никулден

Между 4,80 лв. и 6 лв. струва в Шумен килограм пресен  шаран в навечерието на Никулден. Въпреки че до празника остават няколко дни, продажбите на риба чувствително се увеличиха и търговците зареждат непрекъснато магазините си.

Още от сутринта в магазина на ул. „Априлов” в Шумен е пълно с клиенти. Някои само проверяват цените на рибата, други си избират жив шаран или сом от аквариума и го отнасят вкъщи отсега, за да избегнат задължителните опашки по празника. Традиционно шаранът е най-търсената риба в навечерието на Никулден, обяснява продавачката.

В този магазин пресният шаран върви между 4,80 и 5,80 лв. за килограм.  Много се търси и чистеният толстолоб, който се продава по 5,80 лв., а живият сом и прясната пъстърва струват по 9,50 лв. Замразената скумрия също има много почитатели, защото може да се купи, както за 3,90 лв., така и за 5,80 лв. според големината на рибите. Заради увеличените продажби магазинът вече се зарежда по няколко пъти дневно, казва Албена Владимирова.

Купувачите задължително се спират първо пред живарника, в който плуват 3-килограмови шарани.  Повечето клиенти са традиционалисти и казват, че за празника ще си приготвят шаран на фурна. 

Повечето рибни магазини в Шумен обявиха, че ще работят без почивка в събота и неделя, а най-добрите търговци вече имат списъци на клиенти, които ще си купят риба точно на празника.

Автор: Дияна Желязкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.