1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Министър Найденов ще поиска 116 млн. лв. държавна помощ за изплащане на премиите на тютюнопроизводителите

Министър Найденов ще поиска 116 млн. лв. държавна помощ за изплащане на премиите на тютюнопроизводителите

Снимка:

Сумата е максимално допустимата, за която ЕК разрешава отпускането на държавни помощи

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов ще поиска 116 млн. лв. държавна помощ за тютюнопроизводителите през 2010 г. Парите ще бъдат използвани за изплащането на премиите от реколта 2009. „Още на първия Съвет на министрите на земеделието на ЕС, на 18 януари ще внеса предложение за одобрение на средствата”, обяви той.

Сумата е максимално допустимата, за която Европейската комисия (ЕК) разрешава отпускането на държавни помощи. Министър Найденов очаква да бъдат гласувани средствата на 29 март, на заседанието на Съвета на министрите. „Ние сме предвидили 80 млн. лв. за тютюнопроизводителите през 2010 г. като национални доплащания. Ще искаме да ни бъде разрешена държавна помощ до максималния размер от 116 млн. лв.”, каза Найденов. Той поясни, че при положително становище, земеделското министерство ще бъде готово още през април да изплати средствата. По настояване на тютюнопроизводителите следващата седмица премиерът Бойко Борисов ще се срещне с управителния съвет на "Булгартабак холдинг", за да обсъди вероятността холдингът да мине на подчинение от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма към Министерството на земеделието и храните. Според премиера преминаването на холдинга към МЗХ ще изпълнява ролята на гарант при изкупуването на тютюна.

Тютюнопроизводителите са поискали преминаването на „Булгартабак – Холдинг” АД от икономическото към земеделското министерство. Те са обяснили, че ако холдингът се управлява от земеделското министерство, техните интереси при евентуална приватизация на „Булгартабак” ще бъдат по-защитени. Ако държавното участие в холдинга беше 51 %, можеше средствата за премии на производителите на тютюн да бъдат осигурени от него, но има и риск това да бъде сметнато за недопустима държавна помощ от ЕС. Затова парите за премии няма да бъдат търсени чрез холдинга.

Министърът уточни, че в момента, в който информацията за смяната на принципала на холдинга е изтекла, „на тях почнаха да им звънят да ги карат да се откажат от настояването си - холдингът да мине към земеделието и мисля, че това е показателно за това какви интереси има в това чудо, наречено „Булгартабак”. Крайно време е наистина да се разбере какво се случва там и какво е ставало и как са защитавани интересите на държавата, смята той. Мирослав Найденов индиректно посочи, че във фонд „Тютюн” е имало злоупотреби, които се разследват. Сигналите са от тютюнопроизводителите. „Сигурно други колеги трябва да дават тази информация”, посочи той, визирайки МВР.

Премиерът Бойко Борисов ще събере във вторник (29 декември) в 11.00 часа министри, членове на борда на директорите на „Булгартабак -холдинг", начело с изпълнителния директор. Там ще предложи смяната на принципала му. На това съвещание ще има и представители на тютюнопроизводителите.

Бившият директор на Булгартабак Корнелия Нинова коментира, че погрешно се обвързва „Булгартабак” с тютюнопроизводството. „Булгартабак холдинг” изкупува около 10 % от произведения в България тютюн. Останалото количество се изкупува от 20 лицензирани фирми у нас и се изнася от страната, тютюнът е експортно ориентирана стока и затова е ценен за България и трябва да се подкрепя това производство, обясни тя. По думите й – не е сериозен аргументът по-добра защита на интересите на тютюнопроизводителите за промяна на принципала. Обвързването на защитата на тютюнопроизводителите с преминаване на „Булгартабак” от Министерството на икономиката към Министерството на земеделието е грешка, това с нищо няма да защити повече интересите им, каза тя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.