1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Министър Найденов заряза праскови в Царацово

Министър Найденов заряза праскови в Царацово

Той призова производителите в района да се сдружават

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов извърши символична резитба на дръвче в прасковената градина на Димитър Петров, кандидат по мярка 112 „Създаване стопанства на млади фермери” от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. Градината се намира в землището на пловдивското село Царацово. Димитър Петров обясни, че европомощите за момента му стигат да поддържа градината. Той никога не се е занимавал със земеделие, дълги години е бил в чужбина, но семейството му има опит в тази област. Димитър Петров посочи, че конкуренцията е доста сериозна, защото много хора се занимават вече с праскови, затова допълнително отглежда и картофи.

Министър Найденов призова производителите в района да се сдружават. Той препоръча, че това може да става по ПРСР, където има предвидена мярка за обединяването на производителите и дори се отпускат субсидии. По думите му в останалите страни от Европейския съюз по-малките земеделски производители работят на принципа на кооперативи. Заедно си купуват техника, препарати, договарят се съвместно за продажбата на продукция.

Министърът обяви, че не може да се съгласи, че качеството на храните в България е най-лошото. „Ние говорим със зърнопроизводителите, защото след 1 април хлебарите ще работят по новите стандарти, за което им е нужна висококачествена пшеница, а има дефицит на такава”, каза Найденов. Той добави, че очаква с новите стандарти да има покачване на търсенето и все повече производители да имат интерес да предлагат такава висококачествена пшеница.

Възрастният 86-годишен бай Петър, който е съсед по градина, също успя да разговаря с министъра и поиска субсидии за своите кошери с пчели и за шестдекарова акациева горичка. Той държи и казана на селото и почерпи министъра със своята ракия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.