1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Мирослав Найденов: Извънредният бюджет за ликвидиране на шапа е правилно разпределен

Мирослав Найденов: Извънредният бюджет за ликвидиране на шапа е правилно разпределен

Снимка:

Заради наличието на заболяването шап у нас са унищожени 2427 бр. възприемчиви животни

Българската агенция по безопасност на храните счита, че извънредният бюджет за ликвидиране на шапа е правилно разпределен, както и че дублиране на разходите не е констатирано. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в отговор на питане от лидера на РЗС Яне Янев относно политиката на МЗХ при формиране на бюджета за кризисни ситуации в животновъдството, предаде Агенция "Фокус".

Заради наличието на заболяването шап са унищожени 2427 бр. възприемчиви животни, от които 1006 бр. едри преживни животни, 1227 бр. дребни преживни и 194 бр. свине, посочи Найденов. Изплатените разходи за обезщетение на собствениците са 1 303 094 лв., като всички стопани на принудително убитите животни са обезщетени. За направените разходи за фураж, необходим им за изхранване на възприемчивите животни за периода на наложената карантина по програмата  "де минимис" на Държавен фонд „Земеделие” до момента, са изплатени 706 702 лв. на 108 земеделски производители.

За дезинфекционни мероприятия по ликвидиране на всичките 11 броя огнища са изразходвани приблизително 120 хил. лв. За канцеларски материали са похарчени 13 хил. лв., а обозначителните знаци, поставени около огнищата, са заплатени от бюджета на общини Малко Търново, Царево и Средец. Общо са командировани 164 ветеринарномедицински специалисти от всички областни дирекции в страната за период от 10 до 20 дни. През последните четири месеца в общини Малко Търново, Царево и Средец е имало непрекъснато екипи от ветеринарномедицински специалисти. Изразходваната сума за командировки е 141 хил. лв., а за извънреден труд са изплатени 46 хил. лв., тъй като се е работило и в почивни и празнични дни.

По настояване на Европейската комисия и съгласно изискванията на европейското законодателство за извършване на надзор на заболяването в област Бургас, Ямбол, Хасково, Сливен, Шумен и Варна са взети и изследвани 47 820 проби. Тези проби изискват значителен разход за диагностични китове, вакуумтейнери и игли, на стойност приблизително 148 хил. лв. За предпазни облекла, ръкавици и ботуши са изразходвани 36 хил. лв.

„При възникване на остро заразно заболяване, свързано с големи икономически загуби, не е възможно в началния му стадий да се предвидят точно необходимите финансови средства. Основната задача е бързото му ликвидиране и даването на възможност за свободна търговия”, каза Найденов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.