1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. МВР няма да изпраща снайперисти за обстрелване на полудиви крави в Странджа

МВР няма да изпраща снайперисти за обстрелване на полудиви крави в Странджа

Снимка:

Проблемът с безстопанствените - болни от шап, животни трябва да бъде решен от Българския ловно-рибарски съюз и Регионалното управление по горите

Главният секретар на МВР Калин Георгиев не е обещавал и няма да изпраща снайперисти за обстрелване на полудиви крави в Странджа, съобщиха от ведомството. От пресцентъра на МВР допълниха, че проблемът с безстопанствените болни животни трябва да бъде решен от Българския ловно-рибарски съюз и Регионалното управление по горите.

Вчера директорът на Агенцията по безопасност на храните д-р Йордан Войнов заяви, че е поискал помощ от главния секретар на МВР Калин Георгиев, който да изпрати снайперисти да отстрелят болните крави. "Може би ще се вдигнат и хеликоптери, тъй като започва разлистване на дърветата и има опасността животните да се покрият и да не може да ги открием в гората", допълни Войнов.

От МВР уточниха, че в Главна дирекция „Охранителна полиция” наистина е получено писмо от Войнов, с което иска съдействие във връзка с „неблагополучната епизоотична обстановка в община Средец, област Бургас, по отношение на заболяването шап по чифтокопитните животни”.

Директорът на Охранителна полиция комисар Милчо Енев е изпратил указания на шефовете на полицията в Бургас и на бившата жандармерия да бъде установен контакт с местната дирекция по безопасност на храните. В указанията на комисар Енев обаче изрично е посочено, че „предприеманите мерки трябва да са съобразно функционалната компетентност”.

В края на март от агенцията по храните съобщиха, че около 7000 домашни животни могат да бъдат избити като част от превантивните мерки за ограничаване на заразата в Странджа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.