1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Наблюдава се окрупняване на животновъдните стопанства в страната

Наблюдава се окрупняване на животновъдните стопанства в страната

Около 60 000 ферми за краве мляко вероятно ще спрат да получават субсидии от държавата

Съществува тенденция за окрупняване на животновъдните стопанства. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров по време на пресконференция във връзка с измененията в Закона за животновъдството, обн. в ДВ бр. 26 от 6 април 2010 г.

Повече от 51 % от кравите вече се отглеждат във ферми с над 10 крави, 61 % биволите се отглеждат в стопанства с над 20 биволи, 56 % от овцете са във ферми с над 50 овце, а 78 % от свинете – с над 50 свине. Само 12 % от козите се отглеждат във ферми с над 50 животни, ето защо сме обединили субсидията за стопанства, отглеждащи общо над 50 овце и кози.  С 10 % са се увеличили животните във фермите с над 20 крави, но като цяло броят на фермите намалява с 15 %, а общото намаление на животните е в рамките на 3-4 %.

Зам.-министър Димитров разясни основните промени в Закона за животновъдството. Има ясно разграничаване на лично стопанство от ферма и всеки животновъд сам ще преценява как ще се самоопредели, обясни още той. Продукцията на регистрираните ферми ще подлежи на цялостен контрол по Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Във връзка с Наредбата за директните продажби, зам.-министър Димитров информира, че тя е изпратена преди около месец и половина в ЕК, за да се отчетат мненията на всички държави-членки. До края на май месец трябва да бъдат изказани мненията за наредбата и едва след това тя ще влезе в сила.

Според Закона за животновъдството ще се подпомагат фермите, които предлагат продукция на пазара и по един или по друг начин произвеждат стока, за които се плащат данъци. Личните стопанства няма да могат да реализират директни продажби, защото този, който не подлежи на ветеринарен контрол, няма право да продава, поясни зам.-министър Димитров.

Около 60 000 ферми за краве мляко вероятно ще спрат да получават субсидии от държавата . Близо 25 000 ферми за производство на краве мляко от общо 85 000 в страна ще запазят правата си да бъдат субсидирани от държавата според влезлите в сила промени в закон за животновъдството. Това каза пред журналисти зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров.  Промените в закона за животновъдството разграничават лично стопанство от ферма. За млечните крави – ферма се дефинира от 5 крави нагоре. Тези 25 000 ферми произвеждат обаче 80 % от млякото на България, каза Цветан Димитров. По думите му проучвания сочат, че хората с под 10 животни не инвестират средства в стопанствата си. Следователно няма логиката държавата да ги подпомага, обясни Цветанов.  Зам.-министърът коментира изискването в закона за животновъдството, стопаните задължително да имат специално образование, за да отглеждат животни. Според него около 90 % от хората, които имат животни, нямат такова образование.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.