1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Над 400 килограма от декар пшеница прибират в село Мечка

Над 400 килограма от декар пшеница прибират в село Мечка

Никакъв интерес обаче няма от страна на търговците, жалват се от кооперация "Мечка 94". Търговските интереси гравитират около 16 ст./кг

 

До ден-два жътвата на тазгодишната реколта от пшеница в село Мечка приключва. 3 500 декара с ечемик и 9 хиляди декара с пшеница отглеждат стопаните от кооперация "Мечка 94". Средно по 450 килограма от декар емечик прибраха земеделските производители. Над 400 кг/дка ще бъде крайната равносметка и след окончателното приключване на жътвата на пшеницата. Резултатите на една от най-добре работещите в Плевенско кооперации като добиви са повече от добри. Оказва се обаче, че това не е достатъчно.

Никакъв интерес към пшеницата няма от страна на търговците, обяснява Йордан Любенов, председател на КЗПТУ "Мечка 94". Минали през селото в началото на кампанията, но най-високата сума, която предложили, била по 16 стотинки за килограм зърно. И толкова. Г-н Йорданов припомня, че през миналата година кооперацията е имала 9 500 декара с пшеница, а средният добив е бил 280 килограма от декар при себестойност 32 лв./т. Пшеницата е реализирана на цена 23 ст./кг. Произведеният ечемик е продала през миналата година на цената, която сега им се предлага за пшеницата - по 16 ст./кг. Ако има къде да се съхранява зърното, проблемът няма да е толкова сериозен за нас, обяснява Йордан Любенов. И недоумява как е възможно такава голяма и модерна база като плевенската мелница да стои затворена. До миналата година кооперацията е ползвала услугите й за съхранение и определено са били доволни от коректността на взаимоотношенията и от качеството на съхранението на зърното. Тази година обаче Йордан Любенов не може да отговори къде и как ще съхранява пшеницата.

Кооперацията има собствени хранилища, но са временни. Това означава, че до месец-месец и половина хранилищата трябва да бъдат освободени от пшеницата и там да бъде прибрана слънчогледовата реколта. Такава е била и ситуацията с ечемика. Половината от тазгодишната реколта е била изкупена като пивоварен по 14 ст./кг, а другата половина - като фуражен - по 12 ст./кг. Принудени сме да продаваме като няма бази, в които да се съхранява зърното, с болка споделя председателят на кооперация "Мечка 94". И допълва, че като дойде слънчогледът ще не ще ще се наложи да продава и пшеницата. По ниските цени, които им предлагат. Ако въобще някой се появи с оферта за изкупуване, защото през последните десетина дни търговците май наистина са излезли в отпуска.

По информация на земеделските производители от Плевенско "такова чудо" друга година не е било. И друга година търговци са ги притискали, и друга година са били правени опити за занижаване на цените, но да няма купувачи - не е било. Огромните силози на мелницата пък май цяло лято ще си стърчат самотно, защото зърно за съхранение не се приема. 

И родното земеделие пак се завърта в омагьосания кръг, от който излизане няма. Въпреки предстоящото ни приемане в Еврозоната. И въпреки отличните ни добиви. И въпреки желанието на стопаните./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.