1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Най-големият завод за растителни масла на Балканите ще заработи у нас

Най-големият завод за растителни масла на Балканите ще заработи у нас

Предприятието се намира в село Раднево край Варна и е на стойност около 40 млн. евро

Към днешна дата се извършват тестове на инвентара в завода и предстои да започне дейност до края на годината.Освен слънчоглед ще преработват рапица и соя. Марияна Чолакова, изпълнителен директор на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България, коментира за Агро ТВ:

 „Той е с най-големия капацитет 1600 тона 24 часа, целият процес е автоматизиран. Там са всички най-модерни технологии, а при нас е особено важно технологиите да са енергоспестяващи, тъй като употребяваме много ток, вода и пара. За нас е много важно да не губим температура в нашите технологични процеси.“ 

Прогнозите за развитието на предприятието и на бизнеса му са повече от оптимистични. Консумацията на слънчогледово олио по света е във възход през последните десет години,  принос за добрия резултат  дава и производството на биодизел. Заедно с това продажбите на олио  (рафинирано и сурово) в България се оценяват на около половин милиард лева.

 „Ние все повече преработваме, все по-малко изнасяме, Това се случва, защото нашата индустрия се намесва все повече на пазара на суровината. С тези инсталации и техника имаме възможност да преработваме все повече и по-качественои да бъдем конкурентни с крайни продукти, а не със суровина.“ 

Компанията за преработка на слънчоглед, която изгражда завода, е базирана в  Кнежа, и е първата българска фирма, която е получила директен корпоративен заем по плана Юнкер в размер на 31 милиона евро. По информация от Европейската инвестиционна банка има още няколко проекта на български компании, които се оценяват в момента. Ако бъдат одобрени, фирмите ще бъдат подкрепени с няколко стотин милиона евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.