1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Найденов обеща коридор за продажба на здрави животни

Найденов обеща коридор за продажба на здрави животни

Снимка:

Обезщетенията за унищожения заради шапа добитък ще се плащат от понеделник

Ще бъде осигурен коридор за здравите животни от засегнатите от шапа райони. Животните ще бъдат изведени и заклани в определени кланици за Великден и Георгьовден. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в средецкото село Долно Ябълково. В същото село бе открито последното огнище на заболяването, предаде БТА.

С осигуряването на коридора стопаните ще могат да продават здрави животни, уточни министърът.

Мирослав Найденов съобщи, че от понеделник ще започне изплащането на 100-процентовите обезщетения на хората за унищожения им добитък, а във вторник - на помощите за фуражи, тъй като животните трябва да се гледат на закрито и не могат да бъдат изведени на свободна паша.

В сряда ще бъде изготвен докладът за загражденията по турската ни граница с цел да се ограничи заболяването. Оградите ще бъдат направени през есента и ще струват около 7-8 милиона лева по предварителни изчисления, посочи Найденов.

Министърът каза, че ще се наложи и по-строг контрол при дърводобива в Странджа, за да не се допуска разпространението на заразата. Дървосекачите ще бъдат контролирани дали спазват строго изискванията при карантина, наложена заради шапа. Министър Найденов припомни отново, че шапът не вреди на хората, но е икономически ощетяващ. За ваксина срещу тази болест и дума не можело да става, тъй като автоматично страната ни ще попадне в списъка не тези, на които им е забранено да изнасят месо.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.