1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. НАЗ обявява безсрочни протестни действия заради орязаните средства за земеделие в Бюджет 2012

НАЗ обявява безсрочни протестни действия заради орязаните средства за земеделие в Бюджет 2012

Снимка:

Земеделците искат среща с премиера Бойко Борисов

Националната асоциация на зърнопроизводителите обявява безсрочни протестни действия заради орязаните средства за земеделие в Бюджет 2012.

Заложените в бюджета пари за земеделие са с 230 млн. лв. по-малко от договореното във финансовата рамка, която браншът подписа с правителството през септември. Земеделците смятат, че са употребени предизборно и настояват за изпълнение на споразумението. Те искат среща с премиера Бойко Борисов, тъй като самият той ги посъветва през март, когато отново беше назряло напрежение, вместо да протестират – да се обадят на него. Зърнопроизводителите са готови да изчакат за срещата до първо четене на бюджета. Ако до тогава тя не се състои, излизат на улицата с тракторите и комбайните.

Излезем ли на улицата, ще стоим там, докато не бъде изпълнено заложеното във финансовата рамка, каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов, цитиран от БНР.

Земеделците се обявиха и против намерението на министърa на земеделието Мирослав Найденов да продава държавна земя, за да им изплати субсидията. Ако това е сделката, ние се отказваме от нея, казаха те, но предупредиха, че намаляването на националните доплащания към субсидиите за площ ще се отрази върху всички хора на село. Те дадоха пример: зърнопроизводителите раздават рента за 20 млн. декара, средно по 5 лв. на декар, което значи, че годишно хората по селата получават над 1 млрд. лв. рента. Намаляването й ще доведе до още по-голямо обедняване сред хората по селата.

Към готовността за протестни действия се присъединиха и няколко други браншови организации в земеделието.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.