1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Около 60% от млечния бранш е в сивия сектор

Около 60% от млечния бранш е в сивия сектор

Това заяви Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите

Агенцията по храните трябва да провери абсолютно всички компании, които произвеждат млечни продукти - какви суровини се ползват, с какво качество и на какви цени се предлагат продуктите. В България се произвежда 1 млн. тона мляко годишно и допълнително влиза 20-30% мляко от Европейския съюз. Ако се направят проверки наяве ще излезе, че много от компаниите изкупуват млека от нерегламентирани производители. При евентуална проверка ще стане ясно, че около 60% от млечния бранш е в сивия сектор. Това каза в сутрешния блок на телевизия България он ер Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите.

По думите му това създава нелоялна конкуренция, която пречи на легалните компании. От началото на септември компаниите работят с нови цени, като изкупната цена на млякото от производител се е повишила с около 10%. Това ще се отрази различно на крайната цена на млечните продукти, обясни още Присадашки.

Той обаче не прогнозира с колко ще се повишат крайните цени. Ако в България се вземе решение за намаляване на данък добавена стойност с 10% компаниите няма да злоупотребяват при определянето на цените. Разумното увеличение на цените на млечните продукти е в размер до 10%, но всяка компания решава за себе си, допълни още зам.-председателят на браншовата асоциация

Според Присадашки държавата трябва да промени политиката си по отношение на животновъдството и това е единственият начин да се повлияе положително на сектора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.