1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. От 1 октомври до 28 февруари земеделските производители могат да регистрират своята дейност

От 1 октомври до 28 февруари земеделските производители могат да регистрират своята дейност

Проект предвижда три основни изменения на действащата Наредба № 3

Министерство на земеделието и храните повторно публикува на своята интернет страница проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 3 за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители и приканва заинтересованите браншови организации на земеделски производители в срок до 16 септември 2011 г. да  представят своите бележки и предложения.

Регистърът на земеделските производители по Наредба № 3 служи за набиране на информация за земеделските производители и за дейността им с цел национално подпомагане и прилагане на някои от мерките по Програмата за развитие на селските райони.

Проектът предвижда три основни изменения на действащата наредба. Първото изменение е свързано с промяна на сроковете за пререгистрация. Новият срок за пререгистрация е от 1 октомври до 28 февруари, като промяната на срока е свързана с началото на стопанската година в земеделието и ще даде възможност на земеделските производители своевременно да регистрират своята дейност. Бенефициентите, които изпълняват проекти па Програмата  за развитие на селските райони, могат да се пререгистрират  до края на съответната стопанска година.

Второто изменение цели обвързването на пререгистрираните от земеделските производители земеделски площи с влезлите в сила споразумения по чл. 37 в, ал. 2 или заповеди за разпределение на масивите по чл. 37 в, ал. 4 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, с които се разпределя тяхното ползване през съответната стопанска година. Споразуменията и заповедите имат задължителен характер и регистрираните по реда на Наредба № 3 земеделски площи трябва да са в съответствие с тях.

С третото предложено изменение се уеднаквяват кодовете на заявените култури и животни в наредбата с кодовете на културите и животните заявявани в ИСАК. По този начин се създават предпоставки за достигане на съвместимост между двете системи за регистрация.

Проектът на наредбата беше публикуван на интернет страницата на министерството на 16 август 2011 г. и беше съгласуван с компетентните дирекции на министерството, с всички Областни дирекции „Земеделие” и с Българска агенция по безопасност на храните, като направените целесъобразни бележки и предложения бяха отразени.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.