1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ожъната е 48.83% от пшеницата на територията на област Пловдив

Ожъната е 48.83% от пшеницата на територията на област Пловдив

На този етап средният добив е 358 килограма от декар, а пропадналите площи вследствие на пожари са 230 декара

48.83% от пшеницата на територията на област Пловдив е ожъната три седмици след началото на жътвената кампания. Това съобщи Велина Панчева, директор на Областната дирекция “Земеделие”, предаде радио “Фокус”.

На този етап средният добив е 358 килограма от декар, а пропадналите площи вследствие на пожари са 230 декара. Събирането на реколтата от ечемик в Пловдивско към момента е на 99.10%, а средният добив е 356 килограма от декар. Унищожени от пожари са 25 декара с ечемик.

В самото начало е жътвата при ръжта, която в Пловдивско е засята на относително малка площ. Реколтирани са 2.78% ръж, при среден добив 203 килограма от декар. При третикалето събирането на реколтата е на близо 30%, при среден добив от 329 килограма от декар. Прибирането на маслодайната рапица приключва, тъй като са събрани 95.84% от цялата реколта, а добивът е 193 килограма от декар.

На този етап може да се каже, че тази година жътвата в Пловдивска област върви с по-бързи темпове, въпреки че започна по-късно, каза Панчева. Към средата на месец юли миналата година са били събрани 30% от пшеницата при среден добив 329 килограма от декар. В сравнение с 2010 година не се отчита увеличение на пропадналите след пожари в житните култури площи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.