Най-важните промени засягат срока на зреене и съдържанието на сол в готовия продукт
Пармската шунка от Италия е продукт със защитено обозначение за произход. За спазването на оригиналната рецепта се грижи специална организация, която преди 4 години внесе в Европейската комисия заявление за промяна на производствените параметри. Сега Брюксел даде зелена светлина за тези промени.
Прошутото от Парма представлява суров свински бут, изсушен по естествен път. Произвежда се само в провинция Парма, северозападно от град Болоня, и има плътен вкус, мек аромат и нежна консистенция. Цветът на шунката е розов до светло червен, с ясно изразени жилки от сланина.
В правилата, за които от вече 60 години следи Консорциумът, обединяващ всички производители, са записани всички производствени стъпки – от отглеждането на прасетата до готовия продукт, като всички тези процеси трябва да протичат в региона на Парма.
Най-важните промени засягат срока на зреене и съдържанието на сол в готовия продукт. Според новоприетите правила минималният срок на зреене се удължава от 12 на 14 месеца, а максималното количество сол се намалява от 6,2 на 6%, като е допустимо само използването на морска сол. Удължава се и срока на годност на нарязана шунка, продавана в пластмасови опаковки. Други новости се отнасят за свинете. Така сега животните, предадени в кланиците, трябва да тежат между 110 и 168 килограма. Досега се приемаха свине със средно тегло от 160 килограма и толеранс от плюс-минус 10%.
През миналата година бяха продадени около 8 милиона бута, консумирани най-вече в Италия. 33% от продукцията бяха експортирани, като с 400 000 бройки Германия беше най-големият вносител.