1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Първи есенен преглед на биволски разплодници

Първи есенен преглед на биволски разплодници

Организатор беше Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството

Биволовъдството в България има своя потенциал за развитие, а запазването на традиционната наша порода „Българска мурра“ трябва да остане основна задача за фермерите и развъдните организации. Това са изводите след проведения край Сливен Първи есенен преглед на биволските разплодници.

Станцията за изкуствено осеменяване в Сливен, създадена в далечната 1956 година, стана домакин на Първия есенен преглед на биволските разплодници у нас. В дефилето пред представителите на научни звена, развъдни организации, фермери и ветеринари бяха представени шест бика от породата Българска Мурра.

„Това е първи преглед, който се организира  от изпълнителната агенция и като всяко начало е трудно, дадох оценка 4,5 на животните по шестобланата система и причините за това са, че ние докарваме бичета на 6-месечна възраст,  а на тази възраст не може да се определи какви са качествата им, имаше три бика, които не отговарят на селекционните критерии, подчерта проф. Цонка Пеева, председател на развъдна асоциация.

Организатор на прегледа, който продължи с дискусия по проблемите на биволовъдството у нас, беше Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството.

„Биволовъдството се развива с добър тренд, в близките десет години назад бяха двойно по-малко, сега са близо 11 хиляди, това е добра бройка, спрямо предходните години, лично аз съм оптимист, и цифрите и фактите, ето виждате правим стъпки за по-добра селекция по-добра връзка с развъдните асоциации, аз съм оптимист“, заяви Георги Йорданов, изп. директор ИАСРЖ.

Агенцията по селекция и репродукция подготвя и национален преглед на разплодниците от всички селскостопански видове, който ще се проведе през пролетта на 2018 година.

Автор: Валентин Вълчев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.