1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. По 500 кг пшеница от декар очакват в силистренското село Гарван

По 500 кг пшеница от декар очакват в силистренското село Гарван

Снимка:

Зърното е с много добри хлебопекарни качества, офертите за търговия на зелено са от 370 лева за тон

Ритуално зажънване събра жителите на силистренското село Гарван в нивите на земеделската кооперация. По стара традиция със сърпове беше поставено началото на жътвената кампания и бяха осветени зърнокомбайните, с които ще се прибира реколтата. Общо 20 000 дка земя се обработват в кооперацията на селото, 7200 дка от които с пшеница. При хубаво време кооператорите прогнозират да приберат зърното до 10 дни в складовете. Добра реколта с добро качество очаква председателят на кооперацията Иван Добрев. По думите му в момента посевите са в много добро състояние въпреки изпитанията през зимата и опасенията му за разораване на пшеницата през пролетта.

Средно по 570 кг от декар пшеница са пожънати в земеделската кооперация в с. Гарван през лятото на 2011 г. Сега в Силистренска област първите средни добиви са със 100 кг по-ниски. В кооперацията в село Гарван очакват поне по 500 кг зърно от декар. Общо 518 хиляди декара с пшеница ще прибират производителите в цяла Силистренска област с помощта на 400 зърнокомбайни.

В съседната Добричка област житните масиви са два пъти повече и възлизат на 1,114 млн. дка. Очаква се в прибирането на реколтата да се включат около 700 зърнокомбайни, проверени от Контролно-техническата инспекция. Прогнозите на производителите от Добруджа са добивите през това лято да бъдат с около 10% по-ниски в сравнение с миналогодишните. Офертите за зърно на зелено в Североизточна България започват от 360-370 лева за тон, но сделки почти няма, сподели Велика Славова, председател на кооперация „Нива - 93“ в с. Проф. Иширково. Повечето от фермерите са категорични, че при възможност ще чакат по-добри цени на зърното от новата реколта.

По традиция заедно с началото на жътвената кампания в село Гарван се проведe и Фестивал на хляба. По време на Петото издание бяха показани ръчно направени по стари рецепти хлебни изделия. Най-добрите майстори  бяха наградени. Празникът на хляба се проведе в реставрирана добруджанска къща, в двора на която е запазена и стара мелница.

Вижте видео за ритуалното зажънване в силистренското село Гарван...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.