1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Половината от засетите с пшеница площи в Пловдив са ожънати

Половината от засетите с пшеница площи в Пловдив са ожънати

Oкoло 530 хил. декара са засетите с жито площи в региона

 

Почти половината от засетите с пшеница площи в Пловдивска област са ожънати от началото на кампанията през юни досега, съобщи началникът на Областната дирекция по земеделие и гори Стефанка Цонева.

529 763 декара са засетите с жито площи в региона. Най-много пшеница се отглежда в общините Раковски и Брезово. Средният добив в момента е 344 кг/дка срещу 269 кг/дка през 2003 г.

Най-висок добив - 449 кг/дка, е регистриран в община Куклен. Там с пшеница са засети само 1 800 декара и, поради малката площ, добивът не може да се счита за представителен.

Експертите очакват спад в средния добив към края на кампанията, която трябва да завърши най-късно до средата на август. Тогава ще се жъне в полупланинските райони, където реколтата е по-слаба.

До края на следващата седмица в Пловдивска област ще приключи и прибирането на ечемика. От 103 448 декара стопаните вече са ожънали близо 94% от площите, уточни Стефанка Цонева. Средният добив на ечемик е 293 кг/дка срещу 232 кг/дка през 2003 г. Прибирането на третикаля върви с добро темпо, вече са ожънати около 35 % от засетите 11 990 декара.

От началото на настоящата седмица започна жътвата на ръж, допълни още Цонева. В зърнохранилищата е прибрана реколтата от 449 дка от засетите общо 17 685 декара. Средният добив е 280 кг/дка.

Жътвената кампания върви с добри темпове, няма пожари и оплаквания от страна на производителите, уточни Стефанка Цонева. Валежите пред изтичащата седмица забавиха прибирането на реколтата с 1-2 дни, но дъждът не нанесе съществени щети върху реколтата, нито върху качеството на зърното.

Това съобщиха за AGRO.BG от ECON.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.