1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Пшеницата ще остане скъпа

Пшеницата ще остане скъпа

В това е убеден ръководителят на подразделението за агробизнес анализи на холандската финансова корпорация „Рабобанк” Дирк Ян Кеннес

Пшеницата през следващите 10 години ще остане скъпа. В това е убеден ръководителят на подразделението за агробизнес анализи на холандската финансова корпорация „Рабобанк” Дирк Ян Кеннес, съобщи Agrosaveti.com.

Според него, сегашните високи цени се дължат не само на сушата в Русия, но свидетелстват и за структурните промени на световния пазар. Експертът предупреждава: хранително-вкусовата промишленост трябва да бъде по-ефективна, за да не се увеличават цените на хляба, бирата и месото.

Заедно с това, експертите от Рабобанк смятат, че цените на пшеницата ще останат високи в дългосрочен план, поради нарастващото търсене от Китай и Индия, дължащо се на променящите се хранителни навици в тези страни. Освен това, либерализацията на селскостопанската политика на САЩ може да доведе до намаляване на зърнените запаси, които са необходими за краткосрочната стабилизация на пазарните колебанията.

Междувременно, „Рабобанк” намали оценката си за световното производство на пшеница за 2010/11 пазарна година до 644,2 милиона тона, което е 34,6 милиона тона по-малко в сравнение с реколтата от миналата година.

Според августовската прогноза на ФАО, през 2010/11 пазарна година производството на пшеница в света ще възлиза на 651 милиона тона, резервите ще са 188 милиона тона и общото предлагане 845 милиона тона в сравнение с 682 милиона тона, произведени през сезон 2009/10, запаси на ниво 196 милиона тона и общо предлагане 860 милиона тона.

Министерството на земеделието на САЩ (USDA) също понижи августовската прогноза за световното производство на пшеница с 2,3% до 645,7 милиона тона в сравнение с прогнозите, дадени през юли.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.