1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Рекордни добиви от царевица се очакват в Бразилия през стопанската 2016/17г.

Рекордни добиви от царевица се очакват в Бразилия през стопанската 2016/17г.

Снимка:

Климатичните условия там позволяват на фермерите да сеят царевицата на два етапа

Рекордни добиви от царевица се очакват в Бразилия през стопанската 2016/17 година. Анализатори прогнозират близо 84 милиона тона, докато от американското земеделско министерство предполагат, че количеството ще бъде с над 2 милиона тона по-голямо.

Климатичните условия в Бразилия позволяват на фермерите да сеят царевицата на два етапа. При първия растенията разполагат с по-дълъг вегетативен период и дават по-високи добиви. От първата сеитба за следващата реколта земеделските стопани ще приберат около 28 милиона тона, със 7 процента повече в сравнение с миналата година. Ръстът се дължи както на разширените с 3 на сто до 5,5 милиона хектара площи, така и на по-високите средни добиви.

Още по-добри резултати се очакват от по-късната сеитба. Там прогнозата е за 56 милиона тона, с 38 процента повече от 2015/16-та. Има значителни разминавания при различните прогнози. Националната продоволствена компания е по-предпазлива в очакванията си, докато други експерти говорят дори за повече от 90 милиона тона зърнена реколта. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.