1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. До 18 юли България ще уведоми ЕК за размера на загубите от Е.коли

До 18 юли България ще уведоми ЕК за размера на загубите от Е.коли

Най-голям е броят на засегнатите от кризата в Пловдивска област

До 18 юли България ще уведоми Европейската комисия (ЕК) за размера на загубите от Е.коли. Това съобщиха от Държавен фонд „Земеделие”. До 17 ч. вчера, когато изтече крайният срок за подаване на заявки за компенсации за щетите от кризата с Ешерихия коли, общо 96 зеленчукопроизводители внесоха документи в регионалните структури на Разплащателната агенция.

Фермерите с нереализирана продукция на пазара, заради опасността от заразата, трябваше до 30 юни да внесат намерения за обезщетения в общинските земеделски служби. При предварителното кандидатстване са се заявили 156 земеделски производители.

Най-голям е броят на засегнатите от кризата в Пловдивска област, където са подадени 30 заявки за компенсации. В Благоевградската областна дирекция на фонд „Земеделие” кандидатите са 25, а от област Пазарджик – 16.

В България съществуват две възможности за обезщетение заради Ешерихия коли. Първата се прилага за тези, които са оттеглили произведени и нереализирани количества зеленчуци от пазара, а втората е за небране на реколта.

За обезщетения при оттегляне от пазара, плащанията са на тон нереализирана продукция, а именно:

-240 евро на тон краставици, гледани на закрито
-332 евро на тон домати, гледани на закрито
-444 евро на тон пипер гледан на закрито
-389 евро на тон салати, гледани на открито или закрито
-296 евро на тон тиквички, гледани на открито или закрито

За небране на реколта плащанията са фиксирани на хектар:

-1728 евро за хектар краставици, гледани на закрито
-2988 евро на хектар домати на закрито
-999 евро на хектар пипер на закрито
-875,25 евро на хектар салати на открито или закрито
-1332 евро на хектар тиквички, гледани на закрито или открито.

Финансовата помощ бе отпусната с регламент на ЕС за предприемане на извънредни мерки за подпомагане на сектора на плодове и зеленчуци в Общността. То е с компенсаторен характер и има за цел да обезщети земеделските производители за количествата нереализирана реколта от домати, салати, краставици, сладък пипер и тиквички за прясна консумация.

До 18 юли България трябва да уведоми Европейската комисия за количествата зеленчуци, изтеглени от пазара и за размера на площите, за които са предприети операции по небране на зеленчуците.

В зависимост от количествата и площите, които страната ни докладва, както и от данните за останалите страни членки, ЕК ще реши дали да приложи коефициент за намаление на помощта за всички държави членки, ако заявените средства надхвърлят бюджета от 210 милиона евро, предвиден за общността.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.