1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Селскостопанският сектор във Франция е понесъл тежки загуби през 2016 година

Селскостопанският сектор във Франция е понесъл тежки загуби през 2016 година

Снимка:

Нетните приходи на фермерите са намалели с 26%

Селскостопанският сектор във Франция е понесъл тежки загуби през 2016 година, показват изчисленията на Националния институт за статистика. Нетните приходи на фермерите са намалели с 26 процента до малко над 10 милиарда евро.

Кризата е засегнала всички отрасли на селското стопанство във Франция. Стойността на произведените растителни култури е паднала с близо 4 милиарда до 40 милиарда евро. Това се дължи основно на слабата зърнена реколта, както и на ниските изкупни цени. Като цяло зърнените култури са били на стойност близо 8 милиарда евро, с 30 на сто под нивата от миналата година. Лозарите също са с по-ниски приходи, докато овощарите и производителите на картофи и захарно цвекло се радват на по-добри резултати заради по-високите цени.

В млекопроизводството загубите са в размер на 800 милиона евро. Приходите в отрасъла са 8 милиарда, с 9 процента по-малки от 2015г. Слаби резултати има и при производството на говеждо – минус 4 на сто до 6 милиарда – и при птицевъдството – минус 5,5 процента до 4 милиарда и половина.

Единствено животновъдите могат да са доволни, тъй като техните доходи леко ще се повишат към края на годината и ще достигнат 3 милиарда, или 4 процента повече от миналата година.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.