1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. След лятната жътва се очаква брашното да поскъпне, според Петър Миланов

След лятната жътва се очаква брашното да поскъпне, според Петър Миланов

 

След лятната жътва се очаква брашното да поскъпне с 50 – 100 лв. за тон. Това каза председателят на русенската организация на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Петър Миланов.
"С колко точно ще поскъпне брашното, ще стане най-ясно след като приключи жътвата и се види количеството на зърното", коментира Миланов. Според него за зърнена криза в русенския регион не може да се говори, но се очаква повечето зърнопроизводители от областта да стачкуват, тъй като добивът от тази реколта се очаква да бъде слаб. От средно 350 до 400 кг зърно на декар, предвижданията са за добив от около 150 кг на декар. Този добив, според Петър Миланов, е недостатъчен, за да бъдат покрити всички разходи и именно затова се очаква да има стачка на производителите.
"Да бъде изплатено това, което се полага на зърнопроизводителите от фонд "Земеделие" и ЕС да изплати разликата - това най-много ще удовлетвори фермерите", уточни Миланов. Арендата за декар земя в областта е около 10 лв./focus-news.net

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.