1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Средствата за сектор „Животновъдство” в бюджет 2013 се увеличават с 30 млн. лева

Средствата за сектор „Животновъдство” в бюджет 2013 се увеличават с 30 млн. лева

Снимка:

Това заяви Пенка Христова, председател на Управителния съвет на Съюза на животновъдите в България

С 30 милиона лева се увеличават средствата за сектор „Животновъдство” в бюджет 2013. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Пенка Христова, председател на Управителния съвет на Съюза на животновъдите в България. Те ще бъдат раздадени до края на януари.

"Това включва обвързани и необвързани с производството плащания. Необвързаните са с референтен период 2009 г., обвързаните – с текущ период. Изискванията бяха да се задържат до 100 дни. Във връзка с това има и други мерки по de minimis за птици и свине. След 15 октомври започват плащанията, които са необвързани с производството, с референтен период 2009 г.”, каза Пенка Христова.

„Ставките са увеличени. Официално ще бъдат оповестени от министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и ресорния заместник-министър д-р Цветан Димитров на Х Национално изложение по животновъдство в Сливен утре”, посочи тя.

„Във връзка със затрудненията, които животновъдите изпитват в момента при събирането на храна, имаше решения, които бяха взети на Консултативния съвет по животновъдство. Едното -  за разсрочване на кредитите на животновъдите с още една година. Това беше тяхно искане и се одобри от Съвета. Също така за плащанията по лихвите и разсрочването, или сключването на анексите, срокът преди беше до 15 или 17 декември, а сега се удължи до 27 декември, за да може от субсидиите през декември, а не от тези, които ще вземем сега, да се изплатят лихвите. Това е и задължение, за да сключиш анекс за разсрочване. Тогава вече животновъдите могат да си разсрочат и кредитите”, обясни Пенка Христова.

„Имаше предложения по отделни мерки от Програмата за развитие на селските райони, като например 121 мярка – самоучастието на бенефициентите да бъде в по-малък процент. Сега е 50 на 50%. Министерството на земеделието и храните пише докладна до Държавен фонд „Земеделие”, за да може да се одобри и да се приеме да стане 85% на 15% - 85% от европейските пари и 15% от самоучастие с цел да се подпомогне сектора”, подчерта Пенка Христова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.