1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Светът не е застрашен от продоволствена криза

Светът не е застрашен от продоволствена криза

Това твърдят от Организацията по прехрана и земеделие към ООН

Организацията по прехрана и земеделие към ООН (ФАО) заяви, че няма да има световна продоволствена криза въпреки забраната за износ на зърно от Русия. Ситуацията през тази година е много различна за разлика от кризата на 2007-2008 г., предава Agrosaveti.com.

Въпреки това, участващите лидери на държавите в срещата на Г-20 трябва да предприемат необходимите мерки за стабилизиране на пазара на зърно.

Частично ембаргото върху износа на зърно от Русия беше свалено на 1 септември. Това може да бъде отнесено в рамките на международните договори на Русия за оказване на хуманитарна помощ, както и в някои други случаи. Забраната за износ на зърно от Русия влезе в сила на 15 август тази година. Предполагаше се, че ще продължи до 31 декември.

Жегата и горските пожари унищожиха една четвърт от реколтата на Русия. По песимистични прогнози на Министерството на земеделието на Русия, тази година ще бъдат събрани 60 милиона тона зърно. Оптимистичните прогнози, направени съвместно със специалисти хидролози е за 65-67 милиона тона. През 2009 г. са събрани 97 милиона тона зърно. Към 31 август в Русия са събрани 43 милиона тона зърнени култури и бобови растения. Според информация на Министерството на земеделието на Русия, реколтата е с 22,2% по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.