1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Тютюнопроизводители искат среща с премиера Бойко Борисов и министър Десислава Танева

Тютюнопроизводители искат среща с премиера Бойко Борисов и министър Десислава Танева

Близо 60 големи тютюнопроизводители се събраха на среща в Първомай

Тютюнопроизводители искат среща с премиера Бойко Борисов и министър Десислава Танева, на която да бъдат поставени проблемите пред бранша.

Близо 60 големи тютюнопроизводители се събраха на среща в Първомай. В дневния ред на форума се разгледаха темите с данъчното облагане, набавянето на качествен посадъчен материал, както и търсенето на нови пазари.

Проф. д-р Христо Бозуков посочи, че Институтът по тютюна не може да отговори на нуждите на производителите, за да се осигури качествен семенен материал. Китай има интерес да купува български тютюн и други родни продукти. Голяма част от производителите поискаха яснота и при бъдещото позициониране на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България в Консултативния съвет по тютюна, който ежегодно се събира и дебатира разпределението на референтните средства в земеделското министерство.

В писмото си до земеделското министерство и Министерския съвет от Конфедерацията на производителите ще дадат срок до януари за среща с отговорните фактори, като крайната мярка ще бъде протест.
Писмо до Брюксел също е възможност, за да се алармира за нерешените от години проблеми с картелите на пазара и други масови нарушения на споразумения и закони.

Автор: Велко Велев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.