1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Трудна кампания по сеитбата на пшеница в Добричка област

Трудна кампания по сеитбата на пшеница в Добричка област

Отрицателните сутрешни температури и тежките слани са част от причините

С бавни темпове върви есенната кампания в Добричка област. Въпреки затоплянето на времето, сеитбата е възпрепятствана от тежките слани и отрицателните сутрешни температури.

Ноемврийската сеитба на пшеница е трудна и бавна. Причина за това са ниските сутрешни температури и почвената влага. Всичко това изисква изчакване, за да могат тежките машини да влязат в полетата. Все още не са достигнати обичайните за Добруджа 1 млн. 200 хил. декара със зърнено-житни култури. В цялата страна все още са засети едва около 70% от предвидените площи, коментират селекционери. Земеделски производители припомнят, че е имало и други кампании, при които сеитбата на пшеница се проточва през ноември и началото на декември. Тези сеитби обаче са трудни и бавни, изискват по-висока посевна норма и крият много рискове за презимуването на културата.

Прогнозите за по-малко площи с пшеница у нас са на път да се сбъднат. Това обаче не застрашава зърнения баланс на страната ни, коментираха на научен семинар в Добруджанския земеделски институт. Крайно време е да се постави акцент върху качеството, а не върху количеството произведено зърно, подчерта селекционерът проф. Николай Ценов. Част от пшеничната продукцията с високо качество вече е изнесена зад граница от пристанището в Констанца. България консумира годишно до 2 милиона тона пшеница, докато производството през тази година е било 4 млн. 800 хиляди тона.

Ниските цени на продукцията от пшеница, царевица и слънчоглед и липсата на достатъчно свободни средства също възпрепятстват хода на сеитбата. Ако залежалото зърно не бъде продадено, мнозина от фермерите няма да засеят, допълни проф. Ценов. Ситуацията се утежнява допълнително и от неожънатата царевица в някои стопанства, която остана на полето заради влошаването на времето.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.