1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Цените на пшеницата на Чикагската фондова борса се повишиха с 80%

Цените на пшеницата на Чикагската фондова борса се повишиха с 80%

Несигурността ще поддържа ръста на цените на пшеницата

Страхът от недостиг на запаси, който мъчи пазара през миналата седмица, доведе до увеличение на цените на пшеницата на Чикагската фондова борса с 80%, до максимална стойност за последните 23 месеца, съобщи Agrosaveti.com. Миналия четвъртък, когато Русия обяви забраната за износ на пшеница, динамиката даде нов тласък за развитие. Пазарът е заплашен от ново увеличение на цените, тъй като страните от Северна Африка до Близкия изток, вносители на пшеница, ще трябва да търсят нови възможности за попълване на запасите си.

Забраната за износ на пшеница от Русия е предизвикана от най-голямата суша в страната за последния половин век, унищожила посевите в основните селскостопански райони на Черно море. От ужасната жега страдат Украйна и Казахстан. И все пак, това решение изненада пазарите, тъй като много се надяваха, че Русия ще пусне за износ държавните си резерви.

Забраната ще се прилага до декември, тогава ще стане ясно каква реколта може да се очаква от зимната пшеница.

Загубената реколта е от пролетните сортове, на които се пада по-малко от 20% от общия обем на пшеницата, отглеждана в най-засегнатите райони. Засяването на зимната пшеница започва в средата на август и приключва през септември. Ако се запази сухото време, времето на сеитбата може да се премести. В най-лошия случай – зимната пшеница няма да бъде засята.

Несигурността ще поддържа ръста на цените на пшеницата, докато метеорологичните условия в региона не се променят.

Добрата новина: запасите от пшеница в САЩ сега са по-високи, отколкото в момента на бърз растеж на цените през 2008 година. Освен това, земеделските производители очакват добра реколта, което ще им позволи да се възползват от забраната на Русия и да направят добри пари. И все пак, като се вземат предвид съществуващите търговски бариери с редица страни, оставени без зърно в резултат на забраната на Русия, трудно е да си представим, че възникналите възможности ще могат така лесно да се осъществят.

В четвъртък USDA понижи августовската прогнозата за световните запаси от пшеница с 13% до 952 милиона бушела. Първоначално цената на пшеницата започна да се покачва след четири дни на спад от върха през миналата седмица, но сега високата цена отдавна вече отчита всички възможни прекъсвания в доставките, а решаването на проблемите със сеитбата на зимните сортове скоро ще спомогне за стабилизиране на ситуацията.

Обемът на търговията с пшеница на парижката и чикагската борси остава висок, при това производителите бързат да фиксират цените, които за два месеца се повишиха с 60%. Хедж фондовете също се оказаха активни купувачи.

В заключение следва да се отбележи, че днес световните запаси на пшеница са много по-високи, отколкото през 2008 г., когато също се опасявахме от криза с храните.

И все пак, тази ситуация може да засегне и други зърнени култури, доколко фермерите ще предпочетат да сеят пшеница за сметка на други култури, а потребителите, напротив, ще започнат да купуват друго зърно, например ориз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.