1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Усвоен е едва 1/3 от ресурса, предвиден за развитие на овцевъдството в България

Усвоен е едва 1/3 от ресурса, предвиден за развитие на овцевъдството в България

Причината да не се усвояват средствата по програмата тази година е слабият интерес, според зам.-министър Цветан Димитров

Eдва 1/3 от ресурса, предвиден за развитие на овцевъдството в България, е усвоен, каза за радио „Фокус” зам.-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров. Той обясни, че там са съсредоточени сериозни финансови средства, предоставени изцяло от ЕС.

Според д-р Цветанов причината да не се усвояват средствата по програмата тази година е слабият интерес. В същото време програмата е насочена изцяло за Родопите, обхваща областите Смолян, Кърджали, Хасково, части от Пловдив и Пазарджик, както и малка част от Стара планина. Зам.-министърът обясни, че тази година правителството е предоставило две нови мерки в помощ на малките ферми в овцевъдството.

Единичното плащане за овца е увеличено с 10 лв. и вече се дават по 40 лв. Направено е заявление пред Европейската комисия и догодина периодът за задържане се скъсява на 100 дни, а не както до сега от началото на година до месец ноември. Освен това ще се изисква съхраняване на стадата до 80%, а не както досега – 100%. Облекчава се и процедурата с ушните марки.

„Има достатъчно пари за овцевъдството стига да има инициатива”, подчерта д-р Цветанов. Той добави, че неусвоените средства за овцевъдството ще се пренасочат за говедовъдството и така фермерите ще получат по-високи ставки тази година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.