1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Връщането на хранителни продукти от търговската мрежа в предприятието противоречи на добрите производствени практики

Връщането на хранителни продукти от търговската мрежа в предприятието противоречи на добрите производствени практики

Върнатият продукт по този начин, макар и в срок на годност, който изтича след броени дни, създава предпоставки за неговата преработка в други продукти

Връщането на хранителни продукти с изтичащ срок на годност от търговската мрежа в предприятието противоречи на добрите производствени практики и на системата за проследяемост. Това каза д-р Николай Лилов, директор на Дирекция „Координация и контрол” в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), цитиран от Агенция „Фокус”. Преди дни Агенцията установи наличие на птичи разфасовки с изтичащ срок на годност, върнати от три търговки вериги с марка „Лудогорско пиле“ в предприятие на „СВС 98” ЕООД.

От фирмата производител на „Лудогорско пиле“ обявиха, че не са открити никакви нарушения.

„Информацията, която имаме, сочи, че има практики за връщане на храните от търговските вериги в предприятията за преработка. В случая с „Лудогорско пиле” за първи път хващаме такова нещо. От информацията, която получихме допълнително, се оказа, че това е практика за някои вериги, но без да сме гo доказали, не можем да ги обявим”, обясни експертът.

По думите му контролните органи са имали съмнения за практиките на връщане на храните още през 2007 г. Затова е разпоредено на директорите на всички регионални служби с писмо този процес да бъде контролиран, защото противоречи на добрите производствени практики и на системата за проследяемост.

В европейското законодателство обаче не е фиксирана забрана за връщането на храните. „В регламента на ЕС е посочено, че трябва да се осигури пълна гаранция, че никъде по веригата няма да се допусне липса на проследяемост. Не е фиксирано, че се забранява връщането, но именно по този начин се създава тази предпоставка за изгубване на проследяемост и риск за потребителите у нас”, каза д-р Николай Лилов. Затова агенцията по храните ще работи за промяна на нормативната уредба, в която ще се запише изрично изискването храните да не се връщат при производителя.

Върнатият продукт по този начин, макар и в срок на годност, който изтича след броени дни, създава предпоставки за неговата преработка в други продукти, както в случая за птичите меса с „Лудогорско пиле” – да се правят заготовки, да се правят разфасовки. По този начин се слагат нови срокове на годност и един продукт, който де факто е с изтекъл или изтичащ срок отива с нов срок на годност в търговската мрежа отново. „Затова категорично смятаме да спрем този процес. Имаме пълната подкрепа на министъра на земеделието Мирослав Найденов. Той е категоричен, че това трябва да стане. Трябва да се промени наредба 5 за хигиената на храните, издадена от министъра на земеделието и храните и от министъра на здравето. Вероятно тя ще се промени. Но понеже това време ще ни отнеме два, а може би три месеца, с вътрешна заповед, нашите юристи разглеждат възможността да разпоредим на нашите хора отново със заповед да не допускат това в предприятията. Там трябва да влиза само суровина и да излиза готов продукт. А от веригите тези продукти или отиват до краен потребител или отиват в екарисаж. Друга възможност няма”, категоричен е д-р Лилов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.