1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. WWF обобщи работата си за фермерите от 5 зони от европейската екологична мрежа Натура 2000

WWF обобщи работата си за фермерите от 5 зони от европейската екологична мрежа Натура 2000

Проектът е подкрепен от холандското правителство

Международната природозащитна организация WWF и партньорите й обобщиха резултатите от проекта „Въвеждане на природосъобразни земеделски практики  в зоните от Натура 2000”.
Проектът е подкрепен от холандското правителство, затова резултатите от него бяха връчени от Н. Пр. посланика на Кралство Нидерландия Карел ван Кестерен на представители на българското правителство.

Проектът целеше да разясни възможностите, които предоставя европейската екологична мрежа Натура 2000 за защита на природата и развитие на селското стопанство. Фокусът му беше върху селски стопани на територии в и около защитените зони, служители в регионалните подразделения на земеделското и екоминистерството, представители на областните и местни администрации, регионалните служби по съвети в земеделието и други предприемачи.

За земеделското министерство беше разработена методология за калкулация на компенсаторните плащания за фермерите, както и ръководство за природосъобразно фермерство в местата от Натура 2000 в България. Те подпомагат планирането и реализирането на агро-екологични мерки в зоните от Натура 2000 и местата около тях.

Бяха разработени планове за развитие и управление за 5 пилотни зони от Натура 2000 за опазване на природните местообитания - “Обнова-Караман дол”, “Никополско плато” и “Черната могила” в Северна България и
„Кресна-Илинденци” и „Пирин” в Южна България.

Проектът също така популяризира сред селските стопани и собствениците на земи възможностите на Плана за развитие на селските райони 2007-2013 г., както и начините за разнообразяване на икономическите дейности и предоставяните услуги в зоните от Натура 2000.

Освен WWF в проекта участваха още холандската фондация DLO/Wageningen International и българските неправителствени организации СДП „БАЛКАНИ”, Българска фондация „Биоразнообразие” и Информационен и учебен център по екология.

За повече информация:
Юлия Григорова, WWF, 02/9505040, 088 508 66 70, ygrigorova@wwfdcp.bg

Всички съобщения до медиите на български език може да прочетете тук

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.