1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Юбилейна конференция се проведе днес в Гранд хотел „София”

Юбилейна конференция се проведе днес в Гранд хотел „София”

Събитието беше по случай десетгодишнината от създаването на EFSA и 1 година от създаването на БАБХ и Център за оценка на риска

Юбилейна конференция “10 години Европейски орган по безопасност на храните (EFSA), 1 година Българска агенция по безопасност на храните и Център за оценка на риска” се проведе днес 22.05.2012 г. в гранд хотел «София».

На събитието присъстваха тримата заместник-изпълнителни директории на Българската агенция по безопасност на храните д-р Венцеслава Тасева, д-р Тенчо Тенев и Антон Величков. По време на конференцията Карола Зондерман от Европейския орган по безопасност на храните представи целите и функциите на EFSA, като направи и исторически преглед на развитието й.

Европейският орган е създаден с Регламент (ЕО) № 178/2002/EC за общите принципи на законодателството в областта на храните и извършва анализ на рисковете и опасностите по цялата хранителна верига.

EFSA събира и анализира данни, позволяващи характеризиране на рисковете с пряко или косвено въздействие върху безопасността на храните и фуражите.EFSA предоставя научни съвети и техническа помощ по въпроси, свързани с храненето на човека, здравето на животните, растенията и др. Изготвените от EFSA над 2 500 научни становища и доклади служат за основа при разработването и предприемането на мерки на Общността в области, попадащи в обсега на неговата. EFSA разполага и седна от най-стабилните системи за осигуряване на безпристрастност в научния съвет и независимост при изготвянето на научни становища.

През последните 10 години ЕFSA има принос за успешното понижаване на случаите на Salmonella при хората в ЕС, оценката на 3000 здравни претенции, оцветители и добавки, на база научни доказателства, с цел защита на консуматорите от заблуждаващо етикетиране и рекламиране на храни, анализ на данни за зоонози, антимикробна резистентност и остатъци от пестициди.

Българският еквивалент на EFSA e създаденият през 2011г., посочи в резюмето си д-р Бойко Ликов, директор на Център за оценка на риска (ЦОР). Центърът е самостоятелно юридическо лице в структурата на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), уточни д-р Ликов. През миналата година центъра бе посетен от изпълнителния директор на EFSA г-жа Катрин Ланел, която бе на посещение в страната ни по покана на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Изготвен е списък на центъра, в който са включени  научни организации, осъществяващи научни и технически дейност, свързана със сферите на контрол на БАБХ и областите на компетентност на ЦОР.

ЦОР организира и координира извършването на независима научна оценка на риска по отношение безопасността на храните и фуражите, здравеопазването и хуманното отношение към животните, здравето на растенията и продуктите за растителна защита.Той е активен национален партньор на EFSA и работи в сътрудничество с компетентните органи в страната и другите държави членки. В структурата на ЦOР е и Българският Фокален Център на EFSA, за дейността на който в началото на 2012г. бе подписано Споразумение между EFSA и центъра за оценка на риска.

При възникване или наличие на потенциална опасност, свързана с безопасността на храните в национален или регионален мащаб, ЦОР обединява групи от водещи учени, изследователи и експерти в съответната област от страната и търси информация от водещи международни научни организации(EFSA, FAO, OIE, WHO, ECDC). Изготвянето на научната оценка се основава на принципите за прозрачност, обективност и безпристрастност.

По искане на изпълнителния директор на БАБХ, ЦОР е изготвил  научни становища за оценка на риска по актуални въпроси,свързани с безопасността на храните (за или против извършването на спешна ваксинация срещу шап; необходимостта от засилване на структурата за епизоотичен надзор по границата с Турция; риска от проникването на африканска чума по свинете; инфлуенца по птиците; син език по преживните животни;  растителния вредител Drozophilasuzukii ;наличието на радиоктивен Cs137 в изсушени гъби). Изготвени са повече от 70 научни информации по проблеми, свързани с безопасността на храните (епидемията причинена от E. coli O104:H4, синдрома на празния кошер при пчелите, антимикробната резистентност, нанотохнологиите, енергийните напитки, микотоксините, контаминантите бисфенол А, меламин, акриламид, неоникотиноиди,  резистентност към пестициди, новия вирус Шмаленберг, доматения молец и др.). Тези становища и информации са публикувани на уеб-страницата на БАБХ.

На конференцията беше направена и презентация на функциите и дейността на фокалния център на Гърция от д-р Ерини Цигарида от Гръцкия официален орган по храните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.