1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. За първи път у нас – 24-часова сеитба на пшеница

За първи път у нас – 24-часова сеитба на пшеница

Организатор на тази първа по рода си демонстрация е фирма „Римекс 1 Холдинг”

На 8 октомври точно в 16:41 часа стартира 24-часова сеитба в землището на село Остров, Врачанска област. Организатор на тази първа по рода си демонстрация е небезизвестната фирма „Римекс 1 Холдинг”, чиято идея за това събитие беше подкрепена от партньорите й от „CASE” и „VADERSTAD”. Целта на невижданата досега демонстрация е да се покажат капацитета и възможностите на верижния трактор CASE QUADTRAC в тандем с 8-метровата сеялка РАPID RDA 800 Jumbo на „VADERSTAD” с бункер 6200 литра.

Демонстраторите се заеха с предизвикателството да засеят максимално много декари за 24 часа, като се акцентира на качеството на сеитбата, а след това да се проследи цялосния процес от покълване на пшеницата до прибирането й следващата година. Също така целта беше да се покаже безотказната работа на машините при продължителна работа. На събитието присъстваха Магнус Самуелсон – експортен мениджър във „VADERSTAD” и Джордж Стансън – бизнес мениджър за Балканския полуостров в „CASE”. 

CASE QUADTRAC с мощност от 597 к.с. е единственият верижен трактор, задвижван от четири независими звена, оставящи по-широка следа, която позволява по-ранно покълване на семената и по-малко сбиване на почвата от двуверижните модели. Широката следа позволява на QUADTRAC да навлезе в полето по-рано и да се кара през влажни места, откъдето е трудно да се премине с обикновени гуми или дори с две вериги. Тракторът QUADTRAC предлага пълно завъртане под собствената си тежест. За разлика от двуверижните системи, които променят мощността си към всяка верига по време на обръщането, тук не е нужна допълнителна мощност при завиване. По време на демонстрацията презареждането с гориво на 1100 литровия резервоар на трактора ставаше директно на полето. Трима водачи се редуваха при управлението на машината. Работата на механизаторите беше подпомогната от монтираната GPS навигация EZ-Guide 500 с автоматично управление от хидравликата Trimble Autopilot с точност 2 сантиметра. Автоматичното управление повишава поризводителността на машината и позволява точна сеитба с по-висока работна скорост дори  и през нощта.

Сеялката РАPID RDA 800 Jumbo e гигантът от сеялките на „VADERSTAD”. С бункер от 6200 литра, товарният капацитет е внушителен, а времето на престой е намалено до минимум. Бункерът се зареждаше с помощта на зърнокомбайн CASE 9010, чийто капацитет на разтоварващия шнек е 110 литра в секунда. По този начин зареждането ставаше само за 1 минута. Подобна демонстрация на зареждане на сеялка със зърнокомбайн се прави за първи път. Вероятно се роди нова практика в сеитбата. Сеялката е стандартно оборудвана с притъпкващи колела между гумите на трактора, които поемат част от товара и благодарение на водещия механизъм машината е невероятно маневрена при завиване.

Сеялката РАPID RDA 800 Jumbo беше доставена в България само ден преди самото събитие, което наложи тя да бъде спирана и донастройвана по време на самата сеитба. За това се погрижиха

Магнус Самуелсон – експортен мениджър на „VADERSTAD” и колегите му специално пристигнали за сеитбата.

Христо Беличовски от Кнежа е земеделският производител, на чиито площи се проведе демонстрацията. Фермерът обработва 70 хил. дка земя, като основно използва техника, закупена от „Римекс 1 Холдинг” – избрал е предимно марките „CASE”, „VADERSTAD”, „KVERNELAND” и др. По време на мащабната демонстрация Христо Беличовски изрази пълна увереност, че  машините ще се представят блестящо, защото от своята земеделска дейност е придобил впечатления за предимсвата им.  

На 09.10.2009 отличните резултати вече са факт, средната  производителност на сеялката за час бе 124 декара. А при максимална скорост от 22 км/час се засяват  176  декара. Времето през което сеялката работи без прекъсване се равнява на 22 астрономически часа, за които бяха засети 2 728 декара.

Представителите  на „VADERSTAD” изразиха  учудване от отличната подготовка на почвата преди сеитбата и каза, че дори и в Швеция не може да се постигне такова качество.

Любопитни да усетят атмосферата на шоуто бяха фермери от цялата страна, много от ентусиастите останаха на полето цяла нощ и посрещнаха изгрева на слънцето, заедно с работещите машини.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.