1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Започна жътвата на слънчоглед и царевица в Добруджа

Започна жътвата на слънчоглед и царевица в Добруджа

Снимка:

Цените – два пъти по-ниски от миналогодишните

По 580 кг от декар царевица се жъне в момента в добруджанската община Каварна. Там вече е започнало прибирането на реколтата от тази култура. Добивите преди година в крайморската община са били с около 80 кг по-ниски, а средните за областта са били още по-ниски - по 460 кг от декар.  

Общо 878 000 дка са засети с царевица, която предстои да бъде ожъната в Добричка област. Започнала е и жътвата на слънчоглед в региона. Вече са реколтирани над 20% от засетите през пролетта площи. Те представляват 178 000 дка от общо 854 000 дка. Средните добиви възлизат на 247 кг от декар – малко по-високи от миналогодишните, които са били около 230 кг от декар. За момента най-високи добиви отчитат фермерите в община Ген. Тошево – 300 кг от декар. С най-бързи темпове върви прибирането на слънчогледа в крайморските общини Каварна и Шабла.

Основните притеснения на земеделските производители от Добричко в момента са свързани със ситуацията на зърнения пазар. Тенденцията за по-ниски цени на реколта 2013 продължава. Все още прибирането на реколтата е в началото си, очаква се след края на жътвата на двете пролетни култури да има раздвижване на пазара или поне ясни цени, коментираха още фермерите. Опасенията са им за ценови нива на продукцията с 40-50% по-ниски от миналогодишните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.