1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зърнопроизводители от Силистра са в ефективна стачна готовност

Зърнопроизводители от Силистра са в ефективна стачна готовност

Следващата седмица зърнопроизводителите от района смятат да излязат на улицата с трактори и комбайни

 

Ако до 5 дни държавата не обяви изкупна цена на хлебното зърно за Държавния резерв, зърнопроизводителите от Силистренска област са готови да обявят ефективна стачка. Жътвата на пшеницата в района е преполовена, добивите са между 420 и 520 кг от декар, но все още няма пазар за зърното. 140 000 тона качествена хлебна пшеница е прибрана досега от полето, но зърното залежава под навесите на кооперации и частни арендатори, защото търговия няма.

Земеделците определят ситуацията като криза и се надяват, че ако държавата обяви цената за резерва, ще регулира зърнения пазар. В момента в района се извършват само единични сделки за съхранение със складови запаси или издължаване с пшеница за получени горива и торове. Предложенията за изкупуване на ечемика са паднали до нищожната цена от 8 стотинки за кг, което е много под себестойността, твърдят производителите.

Големите търговци на зърно все още изчакват и не обявяват цена за житото. Още 80 000 тона зърно трябва да бъдат прибрани от полето, но от сега е ясно, че при създалата се ситуация се очакват проблеми с подготовката за оран и това ще забави важни агротехнически мероприятия. Следващата седмица зърнопроизводителите от района смятат да излязат на улицата с трактори и комбайни и да протестират срещу мълчанието на държавата по проблема със зърното./focus-news.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.