1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зърнопроизводителите настояват субсидиите им за площ да бъдат изплатени през есента на настоящата стопанска година

Зърнопроизводителите настояват субсидиите им за площ да бъдат изплатени през есента на настоящата стопанска година

Правителството, ако се съгласи, ще трябва да направи непредвиден разход от бюджета за над 1 млрд. лв.

След като в началото на годината зърнопроизводителите не се съгласиха субсидиите им за площ да бъдат забавени известно време и заплашиха с протести, държавата се принуди да тегли извънреден заем за 800 млн. лв., за да им ги изплати. Сега от бранша ще внесат ново искане в правителството - плащането да става през есента, и то още от тази година, което означава, че ако правителството се съгласи, то ще трябва да направи непредвиден разход от бюджета за над 1 млрд. лв. Той ще е временен, тъй като парите се възстановяват след това от ЕС, но в трудната икономическа ситуация това ще е тежка мярка, а и няма гаранции че Брюксел ще възстанови средствата още тази година, пише "Капитал Daily".

От Асоциацията на зърнопроизводителите заявиха, че причините за искането им са нарастващите разходи в селското стопанство и по-ниските цени на пшеницата и ечемика през тази година, което налага субсидиите да бъдат изплатени още през есента, а не в първата половина на следващата година. За това настояват и животновъдните организации, които твърдят, че средствата са им необходими, за да закупят фуражи за зимния сезон. По план европейските субсидии на декар за 2013 г. трябва да достигнат 560 млн. евро. За животновъдите по информация от земеделското министерство пък са предвидени 144 млн. лв от националния бюджет.

От асоциацията на зърнопроизводителите заявиха, че за сектора е важно да разполагат със средствата до края на годината заради недоброто състояние на фирмите в отрасъла, тъй като заради високите добиви от пшеница и ечемик в световен мащаб, цената на двата продукта е доста по-ниска от миналата година (до 320 лв. за тон при над 400 лв. за миналата година). Същевременно пък разходите в селското стопанство са се повишили драстично, отчитат от асоциацията, допълвайки, че ръстът за 2012 г. е над 20 на сто.

Икономистът от Института за пазарна икономика Николай Вълканов, който следи сектора, коментира, че мотивът с високите разходи е слаб: "Производителите се радваха на няколко последователни силни години от гледна точка на международните пазари - рекордно високи изкупни цени на основните зърнени култури. Селското стопанство е бизнес с добре известна цикличност и най-елементарното нещо, което е длъжен да направи всеки уважаващ себе си предприемач, е в добри години да трупа резерви за времена на спад", коментира Вълканов и допълва: "Постоянното прибягване за търсене на помощ от държавата говори, че въпреки огромния финансов ресурс, който влиза в сектора, той не просто не увеличава своята конкурентоспособност, а става зависим от субсидиране и съответно е много по-нестабилен, отколкото преди 2007 г., като моралният риск в бранша нараства."
 
По-ранно плащане на субсидиите


По принцип земеделските субсидии за конкретната година се изплащат в първите шест месеца на следващата, като това бе и практиката досега в България. През 2010 г. обаче по искане на няколко държави членки Брюксел разреши финансирането да се дава и по-рано на фермерите - от октомври в годината, в която са подадени заявленията за кандидатстване. За това не се изисква специално разрешение от ЕК, като България се възползва частично от възможността за пръв път през миналата година, изплащайки преди края на 2012 г. част от субсидиите, които получават животновъдите. През тази година обаче към правителството ще бъде внесено за пръв път искане евросредствата да бъдат изплатени изцяло през есента.
 

Земеделските субсидии на площ през тази година са за 560 млн. евро. В случай че правителството се съгласи да изпълни искането на зърнопроизводителите, тези пари ще трябва да бъдат осигурени през есента от бюджета или дълг. Според регламента държавата членка изплаща със свои средства субсидиите, а след като представи искане до Брюксел, парите се възстановяват в 45-дневен срок (ако няма забавяне). Така земеделците смятат, че е напълно възможно в рамките на същата година субсидиите да бъдат възстановени. Причината е, че при добра организация в институциите плащането може да стане в първия възможен срок по еврорегламента, т.е. средата на октомври.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.