1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зърнопроизводителите с обвинения към правителството за срока, в който ще се прилага обратното начисляване на ДДС

Зърнопроизводителите с обвинения към правителството за срока, в който ще се прилага обратното начисляване на ДДС

В проектозакона за ДОПК не са заложени постигнати договорености с премиера Орешарски

Зърнопроизводители за пореден път упрекнаха управляващите, че не спазват обещанията си. Причината е, че в проектозакона за Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) не са заложени текстове, за които са постигнати договорености между зърнопроизводителите и премиера Пламен Орешарски. Това обясниха вчера, 04 ноември, представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Преди около месец на среща с премиера Пламен Орешарски за проблемите в сектора зърнопроизводителите се съгласиха субсидиите за единица площ да им бъдат изплатени в началото на идната година. Пак тогава бе договорено предлаганото обратно начисляване на ДДС за сделките със зърно да бъде приложено от 1 януари. Мярката трябваше да работи експериментално до две години и ако не дава ефект, да бъде отменена. При второто четене на законопроекта обаче стана ясно, че обратното начисляване на ДДС ще се въведе по-рано - още от 1 декември, и ще действа по-дълго време. "Големият проблем е липсата на морал. Има нарушен писмен договор", обясни пред "Сега" председателят на НАЗ Ангел Вукодинов. Споразумението за тези мерки бе подписано на 1 октомври от земеделския министър Димитър Греков, Вукодинов и зам.-министъра на финансите Людмила Петкова.

Част от споразумението е възстановяването на ДДС да става в 30-дневен срок. От асоциацията на зърнопроизводителите обаче алармират, че този текст също не е бил записан. От забавеното възстановяване на ДДС страдат най-много малките и средните земеделски производители, посочиха от НАЗ. "Причината е, че така те губят оборотни средства за производството си, налага им се да теглят банкови кредити и в крайна сметка продукцията се оскъпява", посочи изпълнителният директор на НАЗ Наталия Тодорова.

Според Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса, обратното начисляване на ДДС наистина е в ущърб на зърнопроизводителите. То обаче е и много добра мярка за удар по сивата икономика. Финансовото министерство очаква обратното начисляване на ДДС при сделките със зърно да намали измамите и да повиши бюджетните постъпления. Очакванията са постъпленията в хазната от налога да бъдат между 200 и 300 млн. лв. Тази мярка е изключение от общия за ЕС ред за начисляване на ДДС, но по изключение може да се прилага до края на 2018 г.

От финансовото и от земеделското министерство са дали уверение на зърнопроизводителите, че неразбирателствата ще бъдат изчистени, обясни Ангел Вукодинов. "Ако обаче това не се случи, балансът на лъжите ще натежи и асоциацията ще вземе решение дали няма да преминем към ефективни протести", каза още той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.