1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Засега няма основание за драстичното увеличение на цените на хранителните продукти

Засега няма основание за драстичното увеличение на цените на хранителните продукти

Повишаването на цените на комбинираните фуражи е незначително

 

Търговците малко избързаха с вдигането на цените, заяви председателят на Съюза на производителите на комбинирани фуражи в България  /СПКФБ/ проф. Христо Станчев. Според него в момента животните се хранят с концентрирани фуражи, произведени от зърно от предишната реколта и затова няма основание да се повишават драстично стойностите  на месните и млечните продукти. Той се аргументира с обстоятелството, че цените на комбинираните фуражи спрямо август 2006 г. са средно с 22-30% по-високи, а в момента месото, сиренето и кашкавалът се продават с 60-70% по-скъпо в сравнение с предходния месец.

Простата сметка показва, че 1 кг сирене се произвежда от 6 кг краве мляко, което се изкупува средно за 40 ст./л. Нека всеки си направи сметката у кого отива печалбата, уточни Камен Белигерски – член на УС на СПКФБ. И допълни, че субсидиите за животновъдството у нас са неприемливо малки. Той коментира, че е добре те да бъдат в такъв размер, че да покриват до 50% от стоковата продукция, за да да бъде подпомогната покупката на фуражи. Г-н Белигерски се аргументира с факта, че в момента нашето животновъдство е в бедствено положение. Поголовието масово се унищожава -  особено в района на Северозападна  и Североизточна България, а дори и в стопанствата в Тракийската низина.

Представителите на съюза съобщиха, че за размера на поголовието у нас може да се съди по обема на комбинираните фуражи, които се произвеждат у нас годишно. Докато през 1989 г. в животновъдството са били изразходвани 4 500 000 т комбинирани фуражи, през 2004 г. те са били 405 000 т, а през 2006 г. има увеличение. Техният обем през минлата година е бил 850 000 т. На практика това не са всички смески, които се акумулират от животновъдня сектор, защото има производство и в сивата икономика. На практика за храна на животните в момента отиват 1,100 000-1,200 000 т. По повод на нелегалното производство Христо Станчев обяви, че в момента функционират 149 одобрени фирми за концентрирани фуражи, а до 1989 г. предприятията са били 37. Според председателя на СПКФБ тези мощности са останали встрани от възможностите за финансиране от предприсъединителните фондове на Европейския съюз за модернизиране на базата.

 

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.