1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. АЗПБ: Въвеждането на пълна забрана за внос от Украйна на зърно, слънчоглед, плодове и зеленчуци, мляко, месо, яйца и мед остава единственото сигурно решение

АЗПБ: Въвеждането на пълна забрана за внос от Украйна на зърно, слънчоглед, плодове и зеленчуци, мляко, месо, яйца и мед остава единственото сигурно решение

Ограничаването на вноса само по отношение на слънчогледа е стъпка в правилната посока, но тя не е достатъчна

Вследствие на двудневни преговори с Правителството бе постигнат компромис между Държавата и земеделските производители. За АЗПБ обаче, това споразумение не удовлетворява напълно единственото ни искане за защита на българската продукция.

Ограничаването на вноса само по отношение на слънчогледа е стъпка в правилната посока, но тя не е достатъчна. Най-малко следваше да се включи нерафинираното и рафинирано олио. На този етап не съществува никаква гаранция,  че този механизъм с квоти ще работи и още повече, че ще се спазва.

 „Остават неясни въпросите защо от всички изброени в исканията култури и продукти се посочи единствено и само слънчогледа. По отношение на другите култури и продукти има ли такава възможност съгласно Споразумението на ЕК и Украйна или България тепърва ще поиска такава. Не става ясно още дали лицензионният режим, за който се говори, ще бъде наложен от България, ЕК или Украйна“, заяви Венцислав Върбанов, председател на УС на АЗПБ.

Припомняме, че решението на Народното събрание за отмяна на забраната за внос на земеделска продукция от Украйна бе взето без знанието на бранша. На фона на решенията на останалите държави, които приеха национални забрани за вноса веднага след отпадане на европейската забрана, България направи точно обратното.  Поради това АЗПБ подкрепи безпрецедентния протест на всички сектори и се включи незабавно в Инициативния комитет за провеждане на безсрочни ефективни протестни действия за спасяване на българското земеделие.

Нашето основно и единствено искане беше „Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, яйца, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната“.

„За нас и нашите членове продължаването на вноса от Украйна на всички гореизброени групи храни застрашава бизнеса на хиляди земеделски производители и въпреки, че в настоящия формат подписахме така предложения Меморандум и прекратихме ефективните протестни действия, за нас въвеждането на пълна забрана за внос от Украйна на всички гореизброени продукти остава единственото сигурно решение“, допълни Върбанов.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.