1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. До 2035 г. агросекторът в ЕС е пред предизвикателства

До 2035 г. агросекторът в ЕС е пред предизвикателства

По думите на Януш Войчеховски, който представи прогнозата, изменението на климата, загубата на биологично разнообразие и недостигът на ресурси са едни от най-големите заплахи, пред които фермерите ще бъдат изправени през следващите десетилетия

Променени климатични и пазарни условия, високи обществени изисквания - това са предизвикателствата пред европейските фермери през следващите години. Умножаването на екстремните климатични явления ще продължи да оказва влияние върху селскостопанската производителност. Това са някои от заключенията в доклада за средносрочните перспективи, представен от Европейската комисия.
 
Очаква се намаляване на консумацията на говеждо и свинско месо, захар и вино. В средносрочен план разходите за енергия и други производствени ресурси ще останат по-високи от нивата преди 2021 година. Общата селскостопанска политика остава от решаващо значение за подпомагане на земеделските производители при прехода към по-устойчиви системи за селскостопанско производство. Съюзът ще продължи да бъде нетен износител и да допринася за световната продоволствена сигурност. 
 
По думите на агрокомисаря Януш Войчеховски, който представи прогнозата, изменението на климата, загубата на биологично разнообразие и недостигът на ресурси са едни от най-големите заплахи, пред които фермерите ще бъдат изправени през следващите десетилетия. Средносрочният прогнозен доклад обхваща периода до 2035 г. и разглежда производството, потреблението и търговията в секторите на полските култури, млечните продукти, месото, зехтина и виното, в допълнение към селскостопанския доход. Документът взема предвид селскостопанските и търговските политики, които действат през септември 2023-та.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.