1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. ЕС с по-малка площ за рапичната реколта 2024 г.

ЕС с по-малка площ за рапичната реколта 2024 г.

Най-силно са намалели площите в Обединеното кралство, Румъния и Дания

След значителното разширяване на площите с рапица в Европейския съюз за миналогодишната реколта, за сегашната кампания фермерите са засели по-малко земи с маслодайната култура. Експертен анализ показва, че в 10-те държави с най-голямо производство, в това число и Великобритания, за рапица са заделени общо около 6 милиона хектара. В Украйна, която се гледа отделно, също има сериозен спад на засетите площи.
 
Най-силно са намалели площите в Обединеното кралство, Румъния и Дания. Основните причини са незадоволителната пазарна ситуация и неблагоприятните метеорологични условия, накарали фермерите да отредят по-малко земя за рапицата. Във Великобритания например са отчетени минус 17 процента.
 
Франция е единствената от големите производителки, в която стопаните са разширили площите, с малко под 2 на сто. Добрите условия за жътва и сеитба през миналата есен са окуражили фермерите да засеят допълнителни ниви, въпреки че изкупните цени вървят надолу, коментират от браншовата организация в страната.  
 
С по-малка площ е и Полша, която е третата най-голяма производителка на рапица в Европейския съюз. Въпреки това стопаните и за тазгодишната кампания са заделили повече от 1 милион хектара. Подобна е и ситуацията в Германия и Австрия, където намалението е сравнително малко. Свиването на площите с 10 процента в германската провинция Шлезвиг-Холщайн почти изцяло се компенсира от разширението в по-малките по територия западни провинции като Северен Рейн-Вестфалия и Рейнланд-Пфалц. 
 
Данните за Украйна показват сериозно намаление на площите, като има големи разлики по региони. Докато на Изток, където се водят бойни действия, почти няма засети ниви, в южните региони около Одеса и Николаев площите вече достигат размера отпреди войната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.