1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Фестивал на малината 2023 в Попово – ароматен, вкусен и полезен

Фестивал на малината 2023 в Попово – ароматен, вкусен и полезен

БАМ-Я празнува 10-годишен юбилей

Осмо Национално специализирано изложение на ягодоплодните и Фестивал на малината под патронажа на МЗХ и с организатори община Попово и Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) се провежда на 15 и 16 септември 2023.

Досега празникът традиционно се е чествал в Лозница, а тази година за първи път е в Попово, защото в града преди 10 години е създадена БАМ-Я. Неоспорим факт е, че в община Попово има голяма концентрация и инвестиции в производството на ягодоплодни култури.

„За 10 години извървяхме дълъг път на труд, постижения и борба, преминахме през доста изпитания – бяхме 4 или 5 пъти на протести, сблъскваме се с проблеми с поливната вода и язовирите, с горещините, дъмпинговите цени, но пък успяваме да създадем добър бизнес климат и тези, които се адаптираха и диверсифицираха производството си, задържаха положителен баланс“, направи равносметка председателят на БАМ-Я Божидар Петков. По думите му без иновации и технологии, без нови сортове, машини и техника производителите на малини и ягодоплодни няма как да бъдат конкурентоспособни.

„Успяхме да включим ягодите и малините в оранжерийното производство, преборихме се за по-високи ставка за нашия бранш по помощта, свързана с войната в Украйна“, отчете още Петков, като добави, че организацията има силна структура с представители в 16 области на страната. „Имаме позитивна, макар и трудна комуникация с МЗХ и ДФЗ, като почти на 90 процента от нашите предложения по отношение на политиките към производството на малини и ягодоплодни са били приемани.“

Зам.-министърът на земеделието Александър Йоцев, който официално откри събитието, заяви: „Благодарение на БАМ-Я малинопроизводството значително се разви. То е едно от малкото производства, които са нетни износители, съхрани си пазарите и успя да се развие.“

Зам.-министърът съобщи, че от тази година се предвижда да се направи държавна помощ за поливното земеделие при малинопроизводителите, а в стратегически план е включено подпомагане на отглеждането на малини и ягоди в оранжерии.

Сред участниците на фестивала са Десислава Добрева и нейният съпруг, които повече от 10 години отглеждат малини, къпини и ягоди на площ над 150 дка в област Попово. Добиват средно годишно около 60-70 тона продукция, предназначена основно за пресния пазар, изнасят за Румъния.

Разказват, че цените на плодовете варират – за пресния пазар цената е добра, но за преработка – значително по-ниска. Хвалят се, че през тази година са изкарали доста добра продукция. По думите на Десислава разходът на декар е около 1000 лв. на декар годишно, но той непрекъснато нараства заради по-високите цени на торове, препарати, заплати и т.н.

„Държавата трябва да подкрепя малкия и средния производител. Помощта я има, но е недостатъчна“, обобщи младата производителка.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.