1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Фирма Кронос предлага пшеница от Сембодиа с обратно изкупуване

Фирма Кронос предлага пшеница от Сембодиа с обратно изкупуване

Зетае е заложен в семепроизводствен участък

Миналата година фирма Кронос за първи път включи в сортовата си листа семена на италианския селекционер Семетика, предлагани у нас от фирма Сембодиа семена. В семепроизводствен участък е включен сортът твърда пшеница Зетае.

„Тази година беше много добра в посока да тестваме сорт Зетае. Въпреки неблагоприятния климат на стопанската година, посевът е много добре гарниран“, подчерта Димитър Дойчев, продуктов мениджър в Сембодиа. Той разказа, че през пролетта пшеницата била подложена на силен натиск от болести. Комбинацията от навременни фунгицидни пръскания плюс генетичната толерантност на сорта са причина посевът да е в добро състояние в периода на наливане на зърното и зреене. Класовете са добре оформени и изпълнени и ще посрещнат жътвата подобаващо.

dimitar-doichev

Димитър Дойчев (Сембодиа семена)

„В старогръцката митология Кронос е титан, роден от Гея - майката Земя. Казвам това не само заради факта, че фирма Кронос е авторитет сред българските земеделски производители, а защото много достойно носи името си. И чест за всяка една семенарска компания е да работи именно с такива фирми в частта възпроизводство на избраната селекция. От друга страна, изборът на селекция красноречиво говори за качествата и оценката на нейния потенциал. Професионалната експертиза на агрономите, които се грижат за семепроизводствения участък, ми дава уверението, че семената, които ще предложим на фермерите, ще бъдат здрави, с изключително добро качество“, каза Божана Гандева, управител на Сембодиа семена.

sembodia-ekip

От ляво на дясно: Димитър Дойчев (Сембодиа семена), Явор Недялков (Кронос), Божана Гандева (Сембодиа семена), Петромир Петров (Кронос), Златан Захариев (Кронос)

На полето са извършени две дискования наесен, при предшественик слънчоглед. Използвани са предсеитбени торове. Посевната норма е 450 семена на кв. м или около 20 кг/дка. Поради лошите климатични условия пшеницата е поникнала през декември, но заради топлата зима е успяла да навакса. Сортовете твърда пшеница са много толерантни на кафява и черна ръжда, но малко по-податливи от меката пшеница на септория. Това изисква постоянно наблюдение на посевите и при необходимост трябва да се направи фунгицидно третиране, посъветва колегите си земеделци агрономът на Кронос Явор Недялков.

iavor-nedialkov

Явор Недялков (Кронос)

Отличителният белег на Зетае е, че формира черни осили в периода преди жътва. Фитосанитарното му състояние е много добро. Няма болести. „Притежава необходимия потенциал да изхрани зърното, което се е формирало“, увери агрономът на фирма Кронос Явор Недялков.

„Това ще бъде един от успешните сортове твърда пшеница на пазара - без колебание“, категоричен е Димитър Дойчев.

Този посев ще бъде реализиран като семе първо размножение на полетата на фирма Кронос. „Продаваме семена от него, с добро качество и смятам, че сме добър партньор за тези, които искат да сеят твърда пшеница. Това е един много перспективен сорт, популярен на италианския пазар. Сорта Зетае се представя обещаващо на полетата ни така, че занапред ще остане трайно в сортовата ни листа“, допълни Златан Захариев, агроном на фирма Кронос.

„Зетае е една от най-предпочитаните пшеници от преработвателите, тъй като е високотехнологична и продукцията ѝ се отличава много силно на пазара. Обикновено сортовете, които за първи път се сеят у нас, не дават най-добрите резултати, но след първата, втората, третата година добивите им са изключителни. Ние сме тествали над 30 сорта, Зетае се държи по един от най-добрите начини сравнени с останалите сортове. Несъмнено посевът е много обещаващ. Трудно може да се намери някакъв недостатък“, добави Петромир Петров, агроном-консултант във фирма Кронос.

petromir-petrov

Петромир Петров (Кронос)

Божана Гандева препоръча на всички фермери, които имат намерение да отглеждат твърда пшеница и които не са имали миналата година възможност да закупят базови семена от Сембодиа, да изпробват от семепроизводствения участък на фирма Кронос. Нека поставят Зетае в реални условия до най-добрите сортове в тяхното производство, за да може Зетае сам да докаже възможностите си.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.