1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Франция очаква по-голяма реколта от мека пшеница

Франция очаква по-голяма реколта от мека пшеница

По-значително ще нарасне реколтата от протеинови култури

Тазгодишната реколта от мека пшеница във Франция се очаква да бъде по-голяма от миналогодишната. От най-новата прогноза на земеделското министерство в Париж става ясно, че фермерите ще приберат около 35 милиона тона, т.е. с 4% повече от 2022.
 
Основната причина за по-добрия резултат са увеличените с 1,5% до 4,8 милиона хектара площи, както и очаквания ръст до 7,3 тона от хектар при добивите.
За разлика от меката, твърдата пшеница ще бъде в по-малко количество. Към 1 юли от аграрното ведомство прогнозираха общо 1,3 милиона тона, което е с 3,6 процента по-малко спрямо миналата година и с 15 на сто под средното за предходните пет години. Спадът се дължи на намалените с 5 % до 240 хиляди хектара площи. Добивите се очаква да достигнат 5,4 тона от хектар.
 
При производството на зимен ечемик и рапица ще има ръст. Експертите посочват 12 милиона тона ечемик, т.е. плюс 4,6 % на годишна база, а от рапицата се очакват 4,6 милиона тона, или увеличение с 2,5 на сто.
По-значително ще нарасне реколтата от протеинови култури. Общото количество ще достигне 820 хиляди тона, което е с 11 на сто над миналогодишното. И при тези култури причината са по-големите площи, увеличени с 11 хиляди до 267 хиляди хектара, както и по-добрите добиви. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.