1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. На 25 април е официалното откриване на Националния Демо Център на АгроХъб.БГ в Пловдив

На 25 април е официалното откриване на Националния Демо Център на АгроХъб.БГ в Пловдив

Демоцентърът е първата от 16 демонстрационни точки, които се изграждат на територията на България

Броени дни остават до официалното откриване на Националния Демо Център за дигитални решения в земеделието на Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ. Събитието ще започне в 10:30 часа на 25 април, вторник в Института по зеленчукови култури /ИЗК/ „Марица“ в Пловдив. Лентата ще прережат Светлана Боянова, основател на АгроХъб.БГ  и председател на Институт за агростратегии и иновации и Проф. д-р Даниела Ганева, директор на ИЗК „Марица“.

Демоцентърът е първата от 16 демонстрационни точки, които  се изграждат на територията на България в рамките на финансирания по програма „Цифрова Европа“ проект AgroDigiRisе с фокус прецизно земеделие. Целта на консорциума от 14 партньорски организации е развиване потенциала на агросектора чрез предоставяне на достъп по технологични решения и набор от услуги, подпомагащи дигиталната трансформация.

Tестване преди инвестиране

Тази първа демоточка е част от технологичната инфраструктура на Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ, която ще предоставя напълно безплатно на фермерите и малките и средни предприятия услугата “тестване преди инвестиране”. Това е част от богатото портфолио от услуги на хъба, което ще осигурява достъп до работещи нови технологии и демонстрира техните възможности и ползи, ще позволи оптимизиране на разходите, ресурсите и процесите в агробизнеса. По този начин фермерите могат да вземат информирани решения за внедряване на нови технологии.

Атрактивна програма

Партньорите в АгроХъб.БГ и домакините от ИЗК „Марица“ са подготвили изключително атрактивна програма, наситена с демонстрации на технологии и нови знания и умения. Всички посетители ще имат възможността да посетят Демо туровете в преобразената оранжерия на института, където ще могат да тестват и разберат повече за новото оборудване за прецизно напояване, хранене и климат контрол.

Специализиран уъркшоп ще надникне отвътре в особеностите на прецизното земеделие, за да търси отговори на въпросите на посетителите. Разяснителният модул „Агри Тех речник“ ще запознае представителите на медиите с дефинициите на основни понятия, свързани с технологиите в агросектора.

Сред акцентите в програмата е дискусионен форум в помощ на всички, които искат да инвестират в иновативни технологии - ключовите моменти от Стратегическия план на България и практически насоки за ползване на инвестициите, предвидени в него. В програмата са предвидени още три паралелни сегмента, свързани с вземането на “умни решения”, с използване на генерираните в стопанството данни, тяхната обработка и практическа употреба, рецепти за прецизно торене на домати, в зависимост от фазата на развитие на растенията и уъркшоп с демонстрация на софтуерно решение за “умно” лозарство - най-добрият съветник на лозарите в точния момент.

Участието в събитието е безплатно, но с предварителна РЕГИСТРАЦИЯ, която все още е отворена за желаещите участници.

Повече детайли от ПРОГРАМАТА на събитието.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.