1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. НАЗ организира Девети Национален агросеминар

НАЗ организира Девети Национален агросеминар

Той ще се проведе на 28 и 29 ноември в Пловдив

Националната асоциация на зърнопроизводителите организира Девети Национален агросеминар на 28 и 29 ноември в Пловдив. Форумът се утвърди като водещо престижно събитие в календара на земеделските производители, предоставящо възможности за срещи и дискусии относно най-иновативните и оптимални решения в областта на зърнопроизводството. 
 
Тази година двудневното събитие ще протече под надслов „Зърнопроизводството – реалност и възможности в новия програмен период след 2020 година“. От Министерството на земеделието, храните и горите ще представят актуална информация относно новата Обща селскостопанска политика (ОСП), като ще се дебатират и SWOT-анализа, на базата, на който ще се определят политиките в бъдещия период, заяви председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. 
 
Браншовата асоциация ще защитава да няма таван на директните плащания у нас за новия програмен период 2021-2027 г. Освен темата за ОСП, в първия ден лектори от Швейцария ще представят ново и иновативно застраховане за България, което работи успешно в Германия, Белгия, Франция и в западните страни. „При това застраховане субективният фактор е сведен до минимум, като всичко се проверява по сателит чрез дигитална технология“, каза Костадинов. Също - Националната асоциация на зърнопроизводителите за пета година ще връчи стипендията „Иван Генчев Танев“ на студент, продължаващ обучението си по специалност растителна защита за степен „магистър“. В момента още се набират кандидати от висшите учебни заведения, уточни председателят. Чрез инициативата браншовата организация продължава ангажираността си в подкрепата и насърчаването на професионалната квалификация на кадри, за които агробизнесът изпитва недостиг.
 
Във втория ден на Националния агросеминар силно застъпени ще бъдат темите за иновациите и дигитализацията в зърнопроизводството. От Института за агростратегии и иновации ще представят Стратегията за цифровизация на земеделието, която цели да помогне на производителите да управляват по-успешно стопанствата си. Също - водещи агрофирми ще представят продуктовите си гами в сферата на семена, торове, растителна защита и агротехниката. 

От Асоциацията допълват още, че за откриването на събитието са поканени министър-председателят Бойко Борисов, министърът на земеделието Десислава Танева, директорът на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев и председателят на комисията по земеделие и храни Мария Белова. Ще има участие и на високопоставени представители на земеделския сектор от европейски институции. Обмяната на информация и опит с гостите дава преднина на зърнопроизводителите, обобщи Костадин Костадинов. 
 

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.