1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. От утъпквач на пънове до стеблотрошачка - адаптери CORNADO за жътва на царевица

От утъпквач на пънове до стеблотрошачка - адаптери CORNADO за жътва на царевица

CORNADO могат да достигнат скорост до 15 километра в час

 

В допълнение към ниската консумация на енергия и по-опростената, по-удобна работа, адаптерите за царевица OROS CORNADO гарантират ефективно прибиране на реколтата и висококачествено надробяване на стеблата, те могат да бъдат монтирани на всеки комбайн – а дори да съвпадат с цвета на машината. Въпреки че външният вид става все по-важен за фермерите в наши дни, разбира се основното е, какво може да направи един адаптер. Различните базови и опционални решения на CORNADO могат да увеличат производителността на работата на земеделските производители - дори и в най-модерните земеделски системи.

Водени от развитието на комбайна

До началото на 2000-те години, предишни видове адаптери за царевица, произведени в гр. Orosházа, помагаха на фермерите в цяла Европа. По това време може да се каже, че пазарът на зърнокомбайните започна да се развива по-бързо от всякога, по отношение на скоростта на работа и производителността, наред с други неща. Това насърчи унгарските разработчици да обновят и своите адаптери. Всичко това беше подсилено и от факта, че се усети искането на фермерите и за по-ефективно раздробяване /трошене/.

В отговор на това, през 2007 година, след многогодишно тестване на полето, се появи предшественикът на OROS CORNADO. Той стана достъпен на пазара през 2010 година. Основните идеи са ясни – новото устройство трябва да бъде сгъваемо, да гарантира висока производителност при висока скорост на прибиране на реколтата, но също така да осигурява възможно най-нисък разход на енергия, и освен това да прави и стъпка напред в развитието на трошенето.

Фиксираните адаптери CORNADO вече могат да бъдат поръчани във версии с 6, 8, 9, 12, 16 и 18 реда, с разстояние между редовете 50,8 cm, 56, 70, 76,2, 80 и 96,5 cm, а сгъваемите версии се предлагат с 6, 7, 8, 9 и 12 редови размери с богат избор на разстояние между редовете. Всички те са съобразени с нуждите на клиента, тъй като инженерите винаги са разчитали на обратната връзка, придобита от хората, които използват адаптерите на полето.

Ефективността е (също) в детайлите

Докато предишните модели жънеха царевицата със скорост от 6-8 километра в час, предлаганите в момента на пазара адаптери CORNADO могат да достигнат скорост до 15 километра в час, без това да пречи на работата на сечката.

Друг важен напредък и важна характеристика на адаптерите OROS до днес, че техните изисквания за поддръжка са значително намалени. Докато преди оборудването е изисквало ежедневна поддръжка, сега, освен предсезонната поддръжка, е достатъчно визуално да прегледаме състоянието на адаптера преди работа.

Адаптерите CORNADO са с хидравлично регулиране, което значително допринася за удобната и ефективна работа, като операторът на машината може да направи необходимите настройки за дадено поле директно от кабината.

Ако растенията са прекалено високи или наклонени, страниците могат да помогнат да се прибере материала. Те могат да бъдат пластмасови, но също така може да се поставят ротори, което улеснява работата.

За улеснението на работата и за намаляването на загубите също допринасят и гумените престилки, които са също много полезни при по-високи скорости на прибиране на реколтата. Те пречат на кочана да изскочи извън работната ширина на хедера.

Всеки един ред на адаптера е оборудван с изключвател, така че машината е защитена от претоварване. Ако все пак настъпи претоварване, целия хедер трябва да бъде пуснат наново, за да може да заработи спряната част. Разбира се, когато чужд предмет попадне в хедера, водачът на машината трябва да се намеси, но при случаи на средно натоварване проблемът може да се реши и от кабината. Въпреки това, според разработчиците на адаптера, последното е изключително рядко, защото оборотите на изключвателя са се покачили през годините, за да може да се осигури непрекъсната работа дори при най-високи скорости на прибиране, а също така и при висок добив.

 

 

cornado

Смачкване на стъблата на най-високо ниво.

По време на прибирането на реколтата основен въпрос е колко стърнища остават след комбайна. Стъблотрошачката на CORNADO идеално накълцва царевичното стъбло на парчета от 5,5 см, което е изключително ефективно, но след нейната работа остатъците от стебла, които стърчат от земята, са заострени, което не е в полза на гумите на трактора по време на по-нататъшната работа. Утъпквачът обаче смачква останалото на полето по такъв начин, че да не може да причини допълнително износване на гумите. Ако погледнем цените на гумите, можем бързо да разберем защо това допълнително оборудване си струва.

Между другото, утъпкването може да бъде особено важно и при алтернативните методи на земеделие, които стават все по-популярни, например “no-till” технологията, където не се извършва оран. Следователно задачата на комбайна е да почиства след себе си възможно най-добре, като в същото време гарантира накълцаните остатъци да покриват почвата добре. По този начин почвата се запазва, което увеличава разлагането и остатъците от стеблата не създават проблеми при последваща директна сеитба. Този начин на работа също така и допринася за намаляване на броя на вредителите, които оцеляват през зимата. Разбира се, за това се изисква и малко студ..

Понякога е трудно да се прецени оптималната височина на работа и затова използването на автоматичното регулиране значително допринася за ефективността на работата. Размерът на остатъците от стеблото може да се регулира от височината на адаптера. Предлаганите като опция електрически сензори автоматично поддържат височината на стърнищата, така че операторът на машината не трябва да обръща внимание на това, за да може да се фокусира върху останалата част от работата, като същевременно оставя идеални стърнища след себе си.

Автопилотът също значително подпомага оператора и намалява грешките до минимум. Той помага на комбайнът да следва редовете с автоматично завиване.

Сравнително ново като опция в гамата на OROS са и светлините за стърнища(за комбайни John Deere, New Holland и Claas). За нощна жътва се препоръчват LED рефлектори, които осветяват площта напред и назад, но и правят видим ремаркето на трактора видимо.

OROS CORNADO, разбира се, е универсален адаптер, така че може да се монтира на всички видове зърнокомбайни с помощта на рамка адаптер. Има бърза връзка, така че няма нужда да прекарвате часове в закачане към комбайна.

 

Адаптер за царевица в слънчоглед

Адаптер за царевица в слънчоглед

Адаптерът за царевица CORNADO може да се преобразува за прибиране на други култури с помощта на един слънчогледов адаптер, но производителят препоръчва това само за по-малки ферми, където е необходимо да се косят около 50-100 хектара годишно. Загубите, разбира се, не може да се сравнят с адаптерите SUN.

Има традиция за периодично модифициране на хедерите, още от времето на кооперациите, като към тях често са заварявани остриета от коси. Макар да работи, специалистите от OROS решиха да предоставят по-сериозно решение за срязване на стъблото – което също може да бъде сваляемо.

Тази опция е доста по-евтина от покупката на слънчогледов адаптер. CORNADO може да бъде адаптиран за слънчоглед за не повече от една десета от цената на OROS SUN.

Предимството е, че може да се жънат растения, които са налягали на земята – нещо което слънчогледовият адаптер не може да направи, особено със сечка. В такъв случай се препоръчва тя да се изключи, за да се намалят още повече загубите.

Като цяло може да се каже, че ефективността на адаптера на слънчоглед намалява с това колко повече семена биват изгубени. Независимо от това, този метод за работа не може да замести ефикасната и точна работа на OROS SUN.

 

контакт

oros@linamar.com

 

www.oros.hu

https://www.facebook.com/oroslinamar/

https://www.youtube.com/user/oroslinamar

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.