1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Открит Ден на пшеницата в стопанството на Мариела Йорданова в Кубрат

Открит Ден на пшеницата в стопанството на Мариела Йорданова в Кубрат

Тенденцията през последните години е за отглеждане на устойчиви на болести сортове

Откритият Ден на пшеницата ще се проведе в стопанството на “Сортови семена” - Разград в Кубрат на 3 юни (петък) от 10 часа.

“Многогодишна традиция е в първия петък на месец юни да правим открит Ден на пшеницата. Ще покажем нови и утвърдени сортове пшеница, ечемик и тритикале за сеитба 2022”, каза Мариела Йорданова, семепроизводител, зърнопроизводител и организатор на събитието.

Тенденцията през последните години е за отглеждане на устойчиви на болести сортове.

“Предвид разпределянето на риска, заради трудното предвиждане на агрометеорологията, се опитваме да избираме сортове от целия спектър - от много ранни до късни. В условията на променлив климат, година с година не си приличат - понякога с по-добри резултати са ранните сортове, друг път - възможност да развият напълно потенциала си за висок добив имат по-късните. Ето защо ще покажем разнообразно портофилио”, съобщи Йорданова. 

Повече от половината сортове пшеница, ечемик и тритикале ще се покажат в България за първи път по време на открития Ден на пшеницата. “Някои от сортовете на водещи селекционни компании все още нямат търговско наименование. При нас ще бъдат показани под номера, защото са или в процес на предрегистрационно изпитване, или в процес на регистрация в Европейската сортова листа”, съобщи още Мариела Йорданова.

Организаторите на събитието ще представят обзор на развитието на всеки един сорт, наблюдаван през годините, както и в условията на настоящата стопанска година. Освен подробна информация за особеностите на селекцията, ще се дадат и практически съвети за отглеждането на всеки сорт и за сортовия състав на стопанствата на клиентите.

По време на събитието, с представители на семенарската индустрия ще се коментира и темата за производствения и търговския сезон на семена висока генерация, производството и вноса им в България, предвид войната в Украйна.

Откритият Ден на пшеницата ще се проведе на опитното поле в гр. Кубрат по пътя Кубрат-Русе. След представяне на опитното поле, е предвидена фолклорна програма, томбола с награди и обяд.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.